KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Az ember a függöny mögött: Egy jelentés arról, hogyan korrumpálta meg a médiát Soros György propagandagépezete

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A budapesti születésű milliárdos hihetetlen globális befolyási hálózatot épített ki

Az amerikai Newsbusters új jelentése feltárta a Soros György milliárdos által évente dollármilliókkal finanszírozott média- és aktivista szervezetek kiterjedt hálózatát. A szervezet „a médiában tapasztalható liberális elfogultság dokumentálására, leleplezésére és semlegesítésére szolgáló online gyorsreagálású eszközként” hirdeti magát.

A magyar származású mágnás kiterjedt globális befolyása közismert, és ezt maga Soros is számtalan alkalommal elismerte – többek között az ukrajnai erőfeszítéseivel is dicsekedett. Soros nyíltan vállalta szerepét a 2014-es, az USA által szervezett kijevi Majdan puccs támogatásában, kijelentve: „Létrehoztam egy alapítványt Ukrajnában, mielőtt Ukrajna függetlenné vált volna Oroszországtól [sic]. Az alapítvány azóta is működik. És fontos szerepet játszott a mostani eseményekben”.

A New York Timesnak 2019 októberében adott hosszabb interjúban Soros kifejtette:

„A történelem íve nem követi a saját útját, [tehát] meg kell hajlítani”, és ő „részt vett abban, hogy megpróbálja azt a helyes irányba kanyarítani”.

A Newsbuster-jelentés azonosítja azt a több száz média-, humanitárius és társadalmi igazságossággal foglalkozó szervezetet, amelyet Soros minden évben finanszíroz. Azt állítja, hogy adományai lehetővé teszik számára, hogy „óriási hatalmat gyakoroljon a nemzetközi politikában az információk felett”, és „gyakorlatilag minden kontinensen és számos nyelven formálni tudja a közvéleményt”.

Ki kapja a pénzt?

A Newsbusters a Project Syndicate-et nevezi meg a legnagyobb általa finanszírozott propagandaplatformként. „A világ véleményoldalaként” stilizál, és „globális közönsége” van, amely magában foglalja „hat kontinens kiemelkedő politikusait, politikai döntéshozóit, tudósait, üzleti vezetőit és civil aktivistáit”, valamint „több mint 140 államfőt”. A 2016 és 2020 közötti időszakban legalább 1,5 millió dollárt juttatott a kiadványnak. Ebben az időszakban aktívan támogatta az abortuszt, Izrael bírálatát és globális klímavédelmet szorgalmazott.

A Poynter Institute is a lista élén szerepel, amelyet a Newsbusters „globális, Soros által támogatott Igazságügyi Minisztériumként” tart számon, ugyanebben az időszakban 492 000 dollárt kapott. Ebből a pénzből finanszírozták a Poynter Nemzetközi Tényellenőrző Hálózatát, amely 100 úgynevezett „tényellenőrzőt” tömörít. A hálózathoz tartozik a vitatott PolitiFact, ami aktívan együttműködik a nagy közösségi médiaplatformokkal, hogy fellendítse azok működését, miközben cenzúrázza az alternatív hangokat és véleményeket.

Ez is érdekelheti:  Magyarország elítéli az Izrael elleni támadást
Soros György, a Nyílt Társadalom Intézet alapítója és elnöke, valamint milliárdos befektető részt vesz a pakisztáni árvízre adott globális válaszadásról szóló fórumon az Asia Societyben 2010. augusztus 19-én New Yorkban. © Spencer Platt/Getty Images

A Newsbusters szerint ezek a kezdeményezések valójában csak arra szolgálnak, hogy korlátozzák az olyan kérdésekkel kapcsolatos véleményeket, mint az abortusz, a transzneműség és a COVID-19. A jelentések arra is rámutatnak, hogy jelentős tudományos kutatások bizonyítják, hogy a tényellenőrzés nem állítja meg a hamis információk online terjedését, ami kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy miért pumpál egyáltalán olyan sok szervezet és gazdag magánszemély hatalmas összegeket ilyen vállalkozásokba.

A brit székhelyű openDemocracy szintén 1 633 457 dollárt kapott 2016 és 2020 között. A weboldal évente több mint 11 millió látogatót vonz, több nyelven publikál, és tartalmát számos országban számos újság és magazin veszi át.

Soros azonban nem csak a tartalomkészítőket finanszírozza. Alapítványa a társadalmi igazságosságért küzdő aktivisták széles körét is támogatja, akik gyakran válnak a média és az online tér befolyásolóivá. Például 2021 júliusában 100 millió dollárt ígért arra a célra, hogy a következő öt évben világszerte előmozdítsa a radikális feminizmus ügyét.

A készpénzben részesülő szervezetek jelentős hírverést biztosítanak az általa szervezett eseményeknek és tevékenységeknek, és közben befolyásolják a közvéleményt. Soros kijelentette, az a célja, hogy „több nő, transznemű és nemi szempontból nem konform ember kerüljön vezetői pozícióba a politikában és a kormányzásban”, akik ezek közül a kedvezményezettek közül kerülnek ki.

A mágnás, alapítványai és hálózata egyéni adományai méretük alapján csekélynek tűnhetnek, de a teljes, közel 300 szervezetből álló hálózatra vetített pénzügyi támogatás teljes volumene rendkívül jelentős.

Soros György milliárdos részt vesz egy megbeszélésen Penny Pritzker kereskedelmi miniszterrel és Beji Caid Essebsi tunéziai elnökkel, valamint amerikai üzleti vezetők egy csoportjával a Blair House-ban 2015. május 20-án Washingtonban. © Mark Wilson/Getty Images

Hogyan működik ez a propagandahálózat?

A Newsbusters jelentése számos példát hoz arra, hogy ezek az állítólag független információs források nemcsak az amerikai kormány irányvonalát tükröző cikkeket tesznek közzé, hanem befolyásolják a Fehér Ház tisztviselőinek politikáját és nyilatkozatait, és gyakran hamis információkat erősítenek meg.

Ez is érdekelheti:  Lengyel ellenzék: Donald Tusk beleegyezhet az uniós menekültáthelyezési mechanizmusba

2022 közepén a Biden-kormányzat bejelentette, hogy annak ellenére, hogy két egymást követő negyedévben negatív volt a gazdasági növekedés, ami a recesszió technikai definíciója, az ország valójában nincs recesszióban.

Ez a bejelentés közvetlenül azután történt, hogy a Project Syndicate közölte egyik harvardi közgazdászának, Jeffrey Frankel a cikkét, amely szerint még ha a hivatalos becslések két negyedévben is negatív eredményt mutatnak, „ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy az USA recesszióba került”. Azt követően, hogy a Fehér Ház tagadta, hogy az USA recesszióban van, a Soros-kapcsolatokkal rendelkező Politifact közzétett egy „tényellenőrzést”, amelyben azt állította, hogy a Biden-kormányzat nem változtatta meg a recesszió definícióját.

A Newsbusters a jelentéshez Matt Palumbóval, a 2022-ben megjelent The Man Behind the Curtain: Inside the Secret Network of George Soros című könyv szerzőjével konzultált.

Palumbo szerint az a legnagyobb baj, hogy a Soros által finanszírozott és ellenőrzött médiumok lényegében egy olyan szűrőt alkotnak, amelyen keresztül megszabják a közvéleménynek, hogy mit kell látnia.

Nem pusztán egyes hírügynökségek, hanem a nagy befolyású nyugati kiadványok – köztük a The New York Times, a Washington Post, a CBS, a CNN és az ABC – újságírói is az ő anyagi befolyása alatt állnak.

  • 54 Soroshoz köthető figura a legnagyobb médiumokban: Az MRC legalább 54 olyan médiaszereplőt talált (pl. műsorvezetők, rovatvezetők, szerkesztők, hírvezetők és újságírók), akik a legerősebb médiakonglomerátumokban jól ismert személyiségek a hír- és aktivista területeken az Egyesült Államokban és külföldön. Ezek között olyan személyek szerepeltek, mint az NBC Nightly News műsorvezetője  Lester Holt, a CNN nemzetközi hírügynökség vezetője, Christiane Amanpour, a The Washington Post ügyvezető szerkesztője, Sally Buzbee, a PolitiFact főszerkesztője, Angie Drobnic Holan és a Bloomberg News társalapítója, Matthew Winkler.

A Soros a vagyona segítségével lényegében minden kényes kérdés alól mentesül, ilyeneket fel sem tesznek neki egy-egy interjúban, „mivel a riporterek a szövetségesei és nem a céltáblát látják benne”. Így ennek megfelelően alakul egy tudósítás, vagy cikk, interjú tartalma és hangvétele.

Ez is érdekelheti:  Zelenszkij: Oroszországnak kémei vannak a legfelsőbb ukrán katonai vezetésben

Csak be kell írni Soros nevét bármelyik nagy liberális kiadvány keresőjébe, amelyhez kötődik, és máris megtapasztalgató, hogyan tudósítanak róla” – mondta Palumbo, aki
úgy véli, ez a befolyás azt jelenti, hogy Soros „bármilyen hatást kelthet” bármilyen témában – beleértve azt a hamis narratívát is, hogy minden vele szemben alkotott kritika csakis antiszemita.

„Ha néha negatívan tudósítanak róla, azt persze úgy állítják be, mintha a kritikusai lennének a rossz fiúk, mert észreveszik…., de mivel ez nekik baloldaliaknak kényelmes, ezt megtehetik, és a média is így tesz”

– magyarázta Palumbo.

Soros György Párizsban, Franciaországban, 1993. május 12-én. © Daniel SIMON/Gamma-Rapho a Getty Images

Soros legújabb terve

2020-ban a Project Syndicate közzé tette Marianna Mazzucato közgazdász véleménycikkét. Az írónő amellett érvelt, hogy ha a Föld lakossága nem hajlandó elfogadni egy valóban forradalmi méretű, az emberi jogokra és a polgárok mindennapi életére óriási következményekkel járó „zöld gazdasági átalakulást”, akkor a világnak a globális felmelegedés ellenében ki kellene próbálnia a ” klímaszabályozást”, ami egy teljesen új és a tudomány által még nem tesztelt koncepció. A COVID-19 világjárványra adott kormányzati válaszok állítólag azt bizonyítják, hogy ezek lehetségesek.

A világ közeledik a klímaváltozás fordulópontjához, amikor a civilizáció jövőjének védelme drámai beavatkozásokat igényel. A közeljövőben a világnak ismét zárlatokhoz kell majd folyamodnia – ezúttal egy éghajlati vészhelyzet kezelése érdekében – hangsúlyozta Mazzucato, akinek kutatásait is Soros finanszírozza.

Ugyanebben az évben Soros a La Repubblica című olasz lapnak azt mondta, hogy a COVID-19 világjárvány „forradalmi pillanat, amikor a lehetőségek köre sokkal szélesebb, mint normál időkben”, és „ami a normál időkben elképzelhetetlen, az nem csupán lehetségessé válik, hanem be is következik”, mert „az emberek megzavarodnak és megijednek”.

***

A híradások szerint továbbra sem világos, hogy Soros milyen mozgalmat fog legközelebb finanszírozni, milyen katasztrófát fog kihasználni vagy létrehozni ideológiai és pénzügyi érdekeinek érvényesítése érdekében.

Írta: Felix Livshitz

Kiemelt kép: Soros György 2016. szeptember 20-án New Yorkban. © Bryan Bedder/Getty Images
Fordította:

Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük