Egy éve történt a Hableány tragédiája

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Egy éve 2019. május 29-én történt a tragédia, a Viking Sigyn szállodahajó a Margit hídnál lényegében átgázolt a kicsiny sétahajón és maga alá gyűrte a Hableányt, amely  pár másodperc alatt elsüllyedt. 35-en tartózkodtak a hajón, 33 dél-koreai turista és  a kéttagú magyar személyzet. Hatalmas eső, erős szél, viharos viszonyok jellemezték az akkori dőjárási körülményeket.

Az utasok közül 7 turistás azonnal sikerült kimenteni, majd többhetes kutatás erőfeszítése nyomán további 27 áldozat holttestét találták meg, köztük a hajót üzemeltető 2 tagú magyar szeméyzetét is. Egy dél-koreai állampolgárt továbbra is eltűntként tartanak nyilvány.

A mai délelőtt folyamán a hajót üzemeltető Panoráma Deck Hajózási Társaság ökumenikus hajós szertartás keretében emlékezik meg a tragédiában odeveszett utasokról és a magyar legénységről.

Szintén a délelőtt folyamán a Duna-parton tartandó megemlékezésen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Karácsony Gergely főpolgármester és Csö Kju Szik, a Koreai Köztársaság budapesti nagykövete mond beszédet.

A Hableány roncsait megfeszített munkával 2019. júnis 11-én sikerült a felszínre hozni.

MTI alapján

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük