KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Eddig az ukrán Bradley-k egyharmadát ütötték ki az oroszok

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A híres Bradley harcjárművek (BFV) – amelyeket potenciális ” fordulatot hozó” eszközként emlegettek, amikor Washington beleegyezett, hogy az év elején több tucat gépet adjon Ukrajnának – a jelentések szerint az orosz erők heves ellenállása miatt a kijevi ellentámadás során nehézségekbe ütköztek a harcok közben.

Legalább 34 Bradley-ről „mostanra vizuálisan is megerősítették, hogy otthagyták, megsérültek vagy megsemmisültek” – jelentette szombaton a Business Insider az Oryx katonai kutatócég „nyílt forrásokból származó” információira hivatkozva. Az Egyesült Államok nem kevesebb, mint 109 BFV-t szállított Ukrajnának – tette hozzá a hírportál -, és ezeket először áprilisban vetették be a harctéren.

A legnagyobb veszteségek a múlt hónapban kezdődött ellentámadás első napjaiban keletkeztek, amikor az ukrán erők megpróbáltak átkelni az orosz csapatok által erősen aláaknázott területen – írta a Business Insider. A legutóbbi veszteségbecslés hasonló volt a New York Times szombati jelentéséhez, amely szerint az ukrán NATO által kiképzett 47. gépesített brigád a bradistáinak 30 százalékát vesztette el mindössze két hét alatt.

A BFV egy lánctalpas, könnyű páncélozott jármű, amely körülbelül tíz katona szállítására és olyan fegyverek felszerelésére alkalmas, mint egy 25 mm-es ágyú és egy TOW páncéltörő rakétavető.

Amikor Joe Biden elnök kormánya januárban beleegyezett abba, hogy BFV-ket küldjön Kijevnek, a Pentagon „harckocsi-gyilkosokként” reklámozta a járműveket, és azt állította, hogy „olyan tűzerőt és páncélzatot adnak, amely előnyt jelent a harctéren”. Az olyan amerikai médiumok, mint a Newsweek, katonai szakértőket idéztek, akik szerint a Bradley-k „megváltoztathatják a játék menetét”, és potenciálisan lehetővé tehetik Ukrajna számára akár a Krím visszafoglalását is. Orosz tisztviselők arra figyelmeztettek, hogy a BFV-k és más nyugatról szállított fegyverek „csak meghosszabbítják az ukrán nép szenvedését”.

Mivel az orosz erők több tucat Bradley-t és más harci eszközöket tettek tönkre, az ukrán egységek kénytelenek voltak elhagyni páncélozott járműveiket, és lassan, gyalog haladtak előre – jelentette szombaton a Washington Post. „Már nem lehet semmit sem csinálni csupán egy páncélozott harckocsival, mert az aknamező túl mély, és előbb-utóbb megakad, majd koncentrált tűzzel megsemmisítik” – mondta a lapnak Valerij Zaluzsnij ukrán főparancsnok.

Mindazonáltal a Biden-kormányzat által e hónap elején bejelentett, Ukrajnának szánt új, 800 millió dolláros katonai segélycsomag további 32 BFV-t tartalmaz. Az Egyesült Államok az ellentámadással kapcsolatos csalódottságra hivatkozva beleegyezett abba is, hogy kazettás bombákat küldjön Kijevnek.

Vlagyimir Putyin orosz elnök arra figyelmeztetett, hogy a kazettás bombák Ukrajnába történő amerikai szállítása háborús bűncselekménynek minősül. Ami a zsákmányolt nyugati fegyvereket, például a BFV-ket illeti, az orosz szakemberek „fordított mérnöki módszerekkel” átvesznek minden olyan katonai technológiát, amely Moszkva számára hasznos lehet – mondta Putyin egy vasárnap közzétett interjúban.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen Bradley gyalogsági páncélozott harcjárművek / Fotó: PETRAS MALUKAS / AFP

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: