KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Che Guevara-portrét akasztott ki irodájában a szlovák parlament Fico-párti alelnöke (videóval)

Ľuboš Blaha nem rejti véka alá kommunista nézeteit.

A szlovák parlament Fico-párti új alelnöke eltávolította irodájából az uniós zászlót és Čaputová államfő portréját – írja az Új Szó. A felvidék magyar hírportál beszámolója szerint a Smer politikusa, Ľuboš Blaha a köztársasági elnök fotóját egy Che Guevaráról készült képre, az uniós zászlót pedig szlovák lobogóra cserélte.

Blaha a változtatásokat videón is rögzítette, ezen az átrendezést “őszi nagytakarításnak” nevezte.

Az Új Szó nem tér ki rá, de az is látszik a videón, hogy a könyvespolcon büszkén, borítóval kifelé elhelyezte Ľudovít Štúr: Slovanstvo a svet budúcnosti (szabad fordításban: A szlávság és jövő világa) című könyvét, valamint a szerző mellszobrát. Štúrról azt érdemes tudni, hogy a 19. századi szlovákság ikonikus alakja, a szlovák nemzeti mozgalom vezetője volt. Számunkra azért is emlékezetes lehet az alakja, mert az 1848–49-es forradalom és szabadságharc idején a császár oldalára állt, a magyarok ellen harcoló szlovák önkénteseket toborzott, sőt, egy rövid életű magyarellenes felkelést is szervezett. A szlovákiai Párkány települést (Esztergomnál, a Duna túloldalán) róla nevezte el az akkori csehszlovák kormány 1948-ban Štúrovónak.

Az Új Szó szerint a videó hatására a kereszténydemokrata jobbközép párt, a KDH aláírásgyűjtésbe kezdett Ľuboš Blaha alelnöki pozícióból való visszahívása érdekében.

Magyar Jelen

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük