Ceaușescu szelleme lengi körbe a román liberálisokat

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Ceaușescu asszimilációs politikáját idézi a fő román kormánypárt újrázásra készülő elnökének kijelentése, miszerint a beruházásokkal Székelyföld etnikai összetételét is jelentősen meg lehet változtatni – állítja a lapunknak nyilatkozó elemző, de azok az erdélyi magyar politikusok is, akik Ludovic Orban nyilatkozatára reagáltak.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke szerint Nicolae Ceaușescu kommunista diktátor retorikáját vette át Ludovic Orban. Az RMDSZ vezetője a Maszol.ro portálnak azt mondta, a politikus nem tud szabadulni a ’70-es, ’80-as évekből megörökölt gondolkodásmódtól. A miniszterelnök-helyettesi tisztséget is betöltő Kelemen hozzátette:

„aki ilyen céllal akar befektetni, beruházni, az inkább messze kerülje el Székelyföldet”.

Ludovic Orban vasárnap beruházásokat ígért a 85 százalékban magyarok által lakott székelyföldi Hargita megyének, és kijelentette: „ha a térséget sikerül a potenciáljának megfelelően fejleszteni, látni fogják, hogy az etnikai összetételt is jelentősen meg lehet változtatni […]. Ha itt termelő kapacitások alakulnak ki, és szükség lesz a munkaerőre, nyilvánvaló, hogy jönnek majd munkakeresők is”.

Barti Tihamér, a Székelyföldi Önkormányzati Tanács elnöke a Magyar Nemzetnek azt mondta:

a régmúlt időkbe veti vissza a román politikai diskurzust Ludovic Orban kijelentése. Ha a képviselőház elnöke ezzel a „liberális gondolkodással” akar választást nyerni nemzeti liberálisok belső választásán, akkor komoly problémák lehetnek a pártban

– jegyezte meg az RMDSZ politikusa. Szerinte Orban olyan beruházásokkal is „fenyeget”, amelyek megvalósítására neki is személyesen is lehetősége lett volna több éven keresztül, hiszen közlekedési miniszterként, majd miniszterelnökként a Székelyföldet is átszelő autópálya nem került közelebb a megvalósításhoz.

Kiemelt kép: Ludovic Orban / Magyar Nemzet

A teljes cikk a Magyar Nemzet oldalán olvasható ide kattintva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük