KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

CDU-s politikus: Berlinnek is támogatnia kell Ukrajnát nagy hatótávolságú rakétákkal

Nagy-Britannia után Németországnak is támogatnia kell az orosz támadással szemben védekező Ukrajnát nagy hatótávolságú rakétákkal – sürgette egy keddi interjúban a szövetségi parlament (Bundestag-) legnagyobb ellenzéki pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) egyik vezető külügyi szakpolitikusa.

Roderich Kiesewetter szerint új stratégia Ukrajna támogatásában, hogy Nagy-Britannia 250 kilométer hatótávolságú Storm Shadow rakétákkal és 200 kilométert meghaladó hatótávolságú támadó drónokkal is segíti a védekezést.

CNN: Az Egyesült Királyság nagy hatótávolságú rakétákat szállít Kijevnek

Ukrajna valamennyi partnerének csatlakoznia kell, az „all-in” politikáját kell alkalmazni, vagyis a nemzetközi jog keretein belül mindent meg kell adni az ukrán fegyveres erőknek, amire csak szükség van a különböző fegyvernemek összehangolt együttes műveleteihez – mondta a német hadsereg (Bundeswehr) nyugalmazott ezredese a Madsack médiacsoporthoz tartozó regionális lapok közös szerkesztőségének (RediaktionsNetzwerk Deutschland – RND).

Az RND hírportálján kedden közölt összeállítás szerint kiemelte, hogy nem lehetnek tabuk, segíteni kell Ukrajnát minden eszközzel, fegyverrendszerrel, amelyet a NATO-tagok is használnának Ukrajna helyében.

Kifejtette, hogy a Bundeswehrnél rendszeresített Taurus típusú rakéták megfelelő német „hozzájárulást” jelentetnének a Storm Shadow-k megjelenésével kibontakozó új stratégiához. Ezekkel a 400-500 kilométer hatótávolságú precíziós eszközökkel messze a front mögött is csapást lehetne mérni az orosz katonai infrastruktúrára – mutatott rá Roderich Kiesewetter.

Mint mondta, a Bundeswehr állományából ugyan csak nagyjából 150 darab Taurus van üzemképes állapotban, bevetésük mégis hatalmas „hozzáadott értéket” jelentene, és sokkal hasznosabb lenne, mint tovább tárolni őket Németországban.

Az összeállításban idézték Fabian Hoffmannt, az oslói egyetem szakértőjét, aki elmondta, hogy a Taurus a Strom Shadow német megfelelője, és a hatótávolsága még hosszabb is, mint a brit eszközé. Bevetéséhez azonban át kell alakítani az ukrán légierő vadászgépeit, mert ezek a szovjet gyártmányú gépek nem alkalmasak nyugati fegyverrendszerek használatára. A Strom Shadow esetében ez a munka nagyjából három hónapig tartott – mondta a szakértő, hozzátéve, hogy ha a brit cirkálórakéta beépíthető a szovjet vadászgépek fegyverrendszerei közé, akkor a Taurus integrációja sem lehet gond, egy-két hónap alatt megoldható.

Ez is érdekelheti:  Sokasodnak a kétes figurák, gyanús alakok Magyar Péter körül

Kiemelte, hogy a Storm Shadow-t „viszonylag nagy sikerrel” használja Ukrajna, ami azonban nem csupán a precíziós eszköz különleges képességeinek, hanem az orosz légvédelem fogyatékosságainak is tulajdonítható. Néhány darab ilyen rakéta pedig nemigen befolyásolhatja a háború menetét, nagy számban van szükség rájuk, szélesebb összefogás, egy „nagy rakétaszövetség” kell ahhoz, hogy Ukrajna előnyre tegyen szert a hadszíntéren – mondta Fabian Hoffmann.

Kiemelt képen:  Roderich Kiesewetter / Geisler-Fotopress / Frederic Kern / Geisler-Fotopress

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük