KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

CNN: Az Egyesült Királyság nagy hatótávolságú rakétákat szállít Kijevnek

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az Egyesült Királyság számos Storm Shadow cirkálórakétát szállít Ukrajnának – jelentette a CNN magas rangú nyugati tisztviselőkre hivatkozva.

A rakéta „hatótávolság szempontjából igazi változás” – mondta egy magas rangú amerikai katonai tisztviselő a CNN-nek a szállítmányt kommentálva, amelyről a hírcsatorna csütörtökön számolt be.

A fegyvert az 1990-es években fejlesztette ki az Egyesült Királyság és Franciaország, és jellemzően a levegőből indítják. Akár 300 kilométerre lévő célpontokat is képes támadni, ami az amerikai gyártmányú, földről indítható hadsereg taktikai rakétarendszeréhez (ATACMS) hasonló.

A The Washington Post szerint London azt remélte, hogy ez a lépése meggyőzi az Egyesült Államokat, hogy kövesse a példáját, és szintén nagy hatótávolságú fegyvereket biztosítson, azonban a Politico szerint Washingtont nem sikerült erről meggyőzni.

Az Egyesült Államok állítólag aggódik az ATACMS készleteinek megcsappanása és egy esetleges eszkaláció miatt, amennyiben Kijev arra használná új fegyverzetét, hogy célpontokat támadjon a Nyugat által orosznak elismert területeken.

A Pentagon meg nem erősített, de kiszivárgott értékelései szerint Washington úgy véli, hogy egy ilyen fejlemény ráveheti Pekinget arra, hogy katonai segítséget nyújtson Oroszországnak.

A CNN egy nyugati tisztviselőre hivatkozva arról számolt be, hogy London „biztosítékokat kapott az ukrán kormánytól” arra vonatkozóan, hogy a Storm Shadow rakétákat „csak ukrán szuverén területen belül, és nem Oroszország területén belül” fogják használni. Kijev saját területének tekinti a Krímet, amelynek lakossága 2014-ben elsöprő többséggel szavazta meg, hogy Oroszország részévé váljon, valamint azt a négy régiót, amelyek szeptemberben csatlakoztak az országhoz, köztük a Donyecki és a Luganszki Népköztársaságot.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a héten a nyugati médiának azt nyilatkozta, hogy az Oroszország elleni, régóta várt ellentámadás azért késik, mert hadserege számára még „néhány dolgot” le kell szállítani. Példaként páncélozott járműveket nevezett meg.

Eközben Antony Blinken amerikai külügyminiszter úgy értékelte, hogy az ukránok már rendelkeznek azzal, „amire szükségük van ahhoz, hogy továbbra is sikeresek legyenek a területek visszaszerzésében”. Számos nyugati megfigyelő a beígért hadműveletet az egész ukrajnai konfliktus szempontjából kulcsfontosságúnak minősítette, ami arra utal, hogy Kijev a külföldi támogatás csökkenésével számolhat, hacsak nem bizonyítja, hogy győzelemre tudja felhasználni a nyugati fegyverrendszereket.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

One thought on “CNN: Az Egyesült Királyság nagy hatótávolságú rakétákat szállít Kijevnek

  1. Nem kellene az egyik atomhatalomnak a másik nagyobb atomhatalomnak piszkálni a „medve” orrát ,mert könnyen elsúlhet egy nukleáris töltet !
    !

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: