KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

CNN: Az Egyesült Királyság nagy hatótávolságú rakétákat szállít Kijevnek

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az Egyesült Királyság számos Storm Shadow cirkálórakétát szállít Ukrajnának – jelentette a CNN magas rangú nyugati tisztviselőkre hivatkozva.

A rakéta „hatótávolság szempontjából igazi változás” – mondta egy magas rangú amerikai katonai tisztviselő a CNN-nek a szállítmányt kommentálva, amelyről a hírcsatorna csütörtökön számolt be.

A fegyvert az 1990-es években fejlesztette ki az Egyesült Királyság és Franciaország, és jellemzően a levegőből indítják. Akár 300 kilométerre lévő célpontokat is képes támadni, ami az amerikai gyártmányú, földről indítható hadsereg taktikai rakétarendszeréhez (ATACMS) hasonló.

A The Washington Post szerint London azt remélte, hogy ez a lépése meggyőzi az Egyesült Államokat, hogy kövesse a példáját, és szintén nagy hatótávolságú fegyvereket biztosítson, azonban a Politico szerint Washingtont nem sikerült erről meggyőzni.

Az Egyesült Államok állítólag aggódik az ATACMS készleteinek megcsappanása és egy esetleges eszkaláció miatt, amennyiben Kijev arra használná új fegyverzetét, hogy célpontokat támadjon a Nyugat által orosznak elismert területeken.

A Pentagon meg nem erősített, de kiszivárgott értékelései szerint Washington úgy véli, hogy egy ilyen fejlemény ráveheti Pekinget arra, hogy katonai segítséget nyújtson Oroszországnak.

A CNN egy nyugati tisztviselőre hivatkozva arról számolt be, hogy London „biztosítékokat kapott az ukrán kormánytól” arra vonatkozóan, hogy a Storm Shadow rakétákat „csak ukrán szuverén területen belül, és nem Oroszország területén belül” fogják használni. Kijev saját területének tekinti a Krímet, amelynek lakossága 2014-ben elsöprő többséggel szavazta meg, hogy Oroszország részévé váljon, valamint azt a négy régiót, amelyek szeptemberben csatlakoztak az országhoz, köztük a Donyecki és a Luganszki Népköztársaságot.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a héten a nyugati médiának azt nyilatkozta, hogy az Oroszország elleni, régóta várt ellentámadás azért késik, mert hadserege számára még „néhány dolgot” le kell szállítani. Példaként páncélozott járműveket nevezett meg.

Ez is érdekelheti:  Oroszország és Észak-Korea stratégiai partnerségi szerződést ír alá

Eközben Antony Blinken amerikai külügyminiszter úgy értékelte, hogy az ukránok már rendelkeznek azzal, „amire szükségük van ahhoz, hogy továbbra is sikeresek legyenek a területek visszaszerzésében”. Számos nyugati megfigyelő a beígért hadműveletet az egész ukrajnai konfliktus szempontjából kulcsfontosságúnak minősítette, ami arra utal, hogy Kijev a külföldi támogatás csökkenésével számolhat, hacsak nem bizonyítja, hogy győzelemre tudja felhasználni a nyugati fegyverrendszereket.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

One thought on “CNN: Az Egyesült Királyság nagy hatótávolságú rakétákat szállít Kijevnek

  1. Nem kellene az egyik atomhatalomnak a másik nagyobb atomhatalomnak piszkálni a „medve” orrát ,mert könnyen elsúlhet egy nukleáris töltet !
    !

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük