KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Bukarest elrendelte a romániai orosz kulturális intézet működésének felfüggesztését

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Elrendelték a román hatóságok a Romániai Orosz Kulturális és Tudományos Központ (CRCSR) működésének felfüggesztését, mert megítélésük szerint az Ukrajna ellen indított háború óta az intézmény nem a román-orosz kulturális kapcsolatok erősítését szolgálja, hanem a félretájékoztatás eszközévé vált.

A román diplomácia vezetője, Bogdan Aurescu utasítására kedden bekérették a külügyminisztériumba Oroszország bukaresti nagykövetét, ahol egy államtitkár közölte vele a román hatóságok döntését.

A nagykövetet emlékeztették azokra az esetekre, amikor a CRCSR „a valóságot és történelmi igazságot eltorzító” rendezvényeket szervezett a román közönség számára. A külügyi közlemény szerint ezek a „kisiklások” felerősödtek, és rendkívül súlyos méreteket öltöttek, amióta Oroszország háborús agressziót indított Ukrajna ellen, a kulturális intézet pedig az orosz félretájékoztatás és propaganda eszközévé vált, és a háborús bűnök felmentésén ügyködik.

A bukaresti külügyminisztérium államtitkára közölte a nagykövettel: Románia elítéli az orosz fél „hibrid támadásait, részigazságokon és a valóság manipulálásán alapuló félretájékoztatásait”, és felszólította, hogy szüntesse be ezt a gyakorlatot.

Az orosz kulturális intézetnek augusztus 20-ig adtak haladékot arra, hogy elvégezze a működés szüneteltetésével kapcsolatos adminisztratív teendőket.

A CRCSR-t 2015. május 15-én avatták fel. Románia és Oroszország kormánya 2013. május 9-én, Moszkvában írt alá egyezményt arról, hogy kulturális külképviseleteket nyitnak egymás fővárosában.

Az amúgy is hűvös orosz-román kapcsolatok már az Ukrajna körüli háborús készülődés idején fagyossá váltak. Románia – Csehország, Szlovákia és balti államok után – 2021 áprilisában kiutasított egy orosz diplomatát, nem sokkal azután, hogy Aurescu nyilvános polémiába keveredett Valerij Kuzmin orosz nagykövettel az ukrán határ mentén végrehajtott orosz csapatösszevonással kapcsolatban.

Tavaly áprilisban – nyugati szövetségeseihez hasonlóan – Románia további tíz orosz diplomatát utasított ki az országból, tiltakozásképpen a Kijev melletti Bucsában és más ukrán településeken elkövetett vérengzések miatt.

Moszkva mindkét alkalommal román diplomaták kiutasításával válaszolt Bukarest lépésére.

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: