KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Kérjük, támogassa a magyarok emberi jogaiért küzdő Nemzeti Jogvédő Szolgálatot (njsz.hu) a személyi jövedelemadója 1%-ával!

Adószám: 19334684-1-05

Bukarest elrendelte a romániai orosz kulturális intézet működésének felfüggesztését

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Elrendelték a román hatóságok a Romániai Orosz Kulturális és Tudományos Központ (CRCSR) működésének felfüggesztését, mert megítélésük szerint az Ukrajna ellen indított háború óta az intézmény nem a román-orosz kulturális kapcsolatok erősítését szolgálja, hanem a félretájékoztatás eszközévé vált.

A román diplomácia vezetője, Bogdan Aurescu utasítására kedden bekérették a külügyminisztériumba Oroszország bukaresti nagykövetét, ahol egy államtitkár közölte vele a román hatóságok döntését.

A nagykövetet emlékeztették azokra az esetekre, amikor a CRCSR „a valóságot és történelmi igazságot eltorzító” rendezvényeket szervezett a román közönség számára. A külügyi közlemény szerint ezek a „kisiklások” felerősödtek, és rendkívül súlyos méreteket öltöttek, amióta Oroszország háborús agressziót indított Ukrajna ellen, a kulturális intézet pedig az orosz félretájékoztatás és propaganda eszközévé vált, és a háborús bűnök felmentésén ügyködik.

A bukaresti külügyminisztérium államtitkára közölte a nagykövettel: Románia elítéli az orosz fél „hibrid támadásait, részigazságokon és a valóság manipulálásán alapuló félretájékoztatásait”, és felszólította, hogy szüntesse be ezt a gyakorlatot.

Az orosz kulturális intézetnek augusztus 20-ig adtak haladékot arra, hogy elvégezze a működés szüneteltetésével kapcsolatos adminisztratív teendőket.

A CRCSR-t 2015. május 15-én avatták fel. Románia és Oroszország kormánya 2013. május 9-én, Moszkvában írt alá egyezményt arról, hogy kulturális külképviseleteket nyitnak egymás fővárosában.

Az amúgy is hűvös orosz-román kapcsolatok már az Ukrajna körüli háborús készülődés idején fagyossá váltak. Románia – Csehország, Szlovákia és balti államok után – 2021 áprilisában kiutasított egy orosz diplomatát, nem sokkal azután, hogy Aurescu nyilvános polémiába keveredett Valerij Kuzmin orosz nagykövettel az ukrán határ mentén végrehajtott orosz csapatösszevonással kapcsolatban.

Tavaly áprilisban – nyugati szövetségeseihez hasonlóan – Románia további tíz orosz diplomatát utasított ki az országból, tiltakozásképpen a Kijev melletti Bucsában és más ukrán településeken elkövetett vérengzések miatt.

Ez is érdekelheti:  Magyarország nem írta alá az LMBTQ személyekről szóló EU-s nyilatkozatot

Moszkva mindkét alkalommal román diplomaták kiutasításával válaszolt Bukarest lépésére.

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük