KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Brüsszeltől is érkezett pénz a hazai „tényellenerőkhöz” – bőségesen támogatta az Európai Bizottság a baloldali médiumokat

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Jelentős összeget, nagyjából 120 millió forintot fordított az Európai Bizottság közvetlenül a magyarországi választások előtt arra, hogy a francia AFP és a 444.hu részvételével elindulhasson egy „tényellenőrző” portál – írta az adatradar.hu.

A portál emlékeztetett, tavaly decemberben – nem sokkal a választás előtt – az Európai Bizottság azt állította, hogy Magyarországon torz a médiaszabályozás. Az uniós testület ezért támogatást ítélt meg egy, a francia hírügynökség, az AFP égisze alatt működő konzorciumnak.

A több mint kétmillió eurós (840 millió forint) projektből hét „tényellenőrző csapatot” finanszíroztak 12-15 hónapon keresztül.

Egy-egy nyertesre tehát több mint 120 millió forint jutott – írja a portál. Hozzátették, az AFP a 444.hu kiadójával, a Magyar Jeti Zrt-vel kötött stratégiai együttműködést. Az együttműködés eredményeként jött létre a Lakmusz.hu, amely a kampányidőszakban szinte kizárólag a kormánypártok állításait cáfolni igyekvő cikkeket jelentetett meg.

Az már korábban ismertté vált, hogy a 444 kiadója mögött az indulás után befektetőként megjelent a Media Development Investment Fund (MDIF) is, amelynek egyik fő támogatója Soros György Nyílt Társadalom Alapítványok hálózata. Ez a szervezet a Direkt36 adományozói között szintén megtalálható. Az adatradar szerint a Lakmusz esetében is az látható, hogy

Brüsszel egyoldalúan, a magyar baloldal támogatása érdekében avatkozik be a hazai tömegtájékoztatásba.

Mindezt ráadásul a választásokra időzítve teszi, amivel nem csak a sajtó- és szólásszabadság érvényesülését sérti, de a választások tisztaságát is.

Mandiner

Kiemelt kép: Getty Images /  Javier Ghersi

One thought on “Brüsszeltől is érkezett pénz a hazai „tényellenerőkhöz” – bőségesen támogatta az Európai Bizottság a baloldali médiumokat

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: