KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Megérkezett ez első példány a világ legkorszerűbb tankjából a honvédséghez (+videó)

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A müncheni Krauss-Maffei Wegmann leszállította a Magyar Honvédség első Leopard 2A7HU tipusjelű harckocsiját, amely jelenleg világviszonylatban kategóriája legkorszerűbbje. A Zrínyi honvédelmi és haderőfejlesztési program keretében 44 darab ilyen páncélost illetve oktató, harci műszaki mentő, hídvető tankokat rendelt a kormány. A most érkezett referenciapéldány Leopard majd a tatai dandárnál szolgáló, korábban beszerzett A4-esekhez csatlakozik, tovább erősítve a honvédség páncélos erejét.

„Hoppááá! Magyar földön az első Leopard 2 A7HU! Avagy, néha abban is lehet öröme az embernek ha a kora reggeli órákban dolgozni indul… Mosonmagyaróvári olvasónk különleges szállítmányra figyelt fel Lajta pihenőhelyen. Köszönjük!” – számolt be közösségi oldalán a haditechnikai témákra szakosodott LHSN.hu. A most érkezett konvojban volt egy a műszaki támogatására szolgáló, többrendeltetésű, Leopard 2-es alvázra épített műszaki gép is. Az LHSN információi szerint a most beérkezett eszközök egyelőre még csak referenciapéldányok lehetnek, melyek a megrendelő magyar fél hazai átvételét követően visszakerülnek a gyártó bázisára, hogy a referenciaként szolgáljon a sorozatgyártáshoz. Korábban ugyan így járt el a két fél a PzH 2000-es önjáró tarackok esetében is, amelyeket rövidesen követtek a már végleg itt maradó példányok.

 

Ütőképes erő

Az új gyártású Leopard 2 A7HU harckocsikat – amelyekből 44-et rendelt meg Magyarország – 2023 és 2025 között szállítja le a német gyártó. A csomag részeként egy darab vezetési gyakorlásra, oktatásra alkalmas jármű, öt Wisent 2 műszaki mentő jármű és három Leguan hídvető harckocsi is érkezik. Megjegyzendő, a Lynx gyalogsági harcjárművek mellé további Laopard 2-es alvázra épített műszaki mentő és hídvető tankok érkeznek.  Az azonos alváz, motor, erőátvitel, kommunikációs eszközök, a nagyfokú egyezés megkönnyíti az üzemeltetést. A beszerzéssel a Magyar Honvédség Európa legmodernebb harckocsijaira fog szert tenni. Korábban a szovjet-orosz technikáról való átállást megkönnyítendő, már érkezett a tatai páncélos dandárnál szolgáló T–72-esek mellé 12 darab használt, de nagyjavított Leopard 2A4-es is.

Leopard 2-es műszaki harcjármű Fotó: Facebook/LHSN.hu

Korszakváltás

Három évvel ezelőtt Korom Ferenc, a Magyar Honvédség akkori parancsnoka korszakváltó eseménynek nevezte a Krauss-Maffei Wegmann által felújított Leopardok Magyarországra érkezését, majd elmondta, a Magyar Honvédség célja, hogy a világ egyik legmodernebb eszközének számító Leopard 2A7HU harckocsival lássa el a 11. harckocsi zászlóaljat.

A most Tatára érkező 2A7HU páncélosokkal Magyarországnak Németországhoz és Dániához hasonló harckocsizó képességei lesznek, amellyel világviszonylatban is egy fegyvernemi elitklub tagja lesz.

Nehézsúlyú játékosOK

A Leopard 2-es harckocsi család legújabb, új gyártású tagjai a magyar A7HU-tankok. A különböző szakmai beszámolók szerint ezek a fegyverek már eleve megerősített fenék, front és tetőpáncélzattal épültek, ellenállnak az improvizált pokolgépeknek és a harckocsiaknák hatásának is. A kiegészítő, pótpáncélzat bevetés előtt szerelhető fel. A gépnek van gyújtófolyadékok – Molotov-koktél, napalm – elleni védeleme, illetve tovább fejlesztett automata tűzoltórendszere. Egyes szakmai beszámolók szerint a katari hadsereg által megrendelt, full extrásnak is nevezhető tankokhoz állnak legközelebb a Magyar Honvédség eszközei.

Fotó: Facebook/LHSN.hu

A jármű az 1500 lőerős turbódízel motoron kívül – ami akár 70 kilométeres sebességgel is képes a 65 tonnás tömeget meghaladó lánctalpast röpíteni –  van egy 24 KW-os segédhajtóműve is, ami álló, várakozó helyzetben látja el a fedélzeti rendszereket, illetve a megnövelt hatékonyságú légkondicionálást elektromos árammal.

A parancsnok itt már egy PERI RTWL típusjelű periszkópot kezel, amibe a korábbiakkal ellentétben be van építve az Attica hőképalkotó a hozzátartozó kijelzőkkel. A parancsnoknak teljes körű, a harchelyzettel kapcsolatos feladatokat rendszerező úgynevezett C2 (Command and Control) panel is rendelkezésére áll. A Leopard 2A7HU a legmodernebb diagnosztikai berendezésekkel segíti a parancsnokot.

A lövegkezelő irányzékához szintén Attica harmadik generációs hőkamera tartozik.

Ami a fegyverzetet illeti, a 120 milliméteres harckocsi ágyú a kategóriájában a legerősebb, legújabb változat, amellyel párhuzamosítva egy szabvány NATO kalibert tüzelő géppuska van. Az ágyú képes programozott lövedékeket célba juttatni. A toronytetőn van egy, a kisebb légi célok, drónok és „puhább” földi célpontok ellen hatékony RCWS, távirányított fegyverállás, amely esélyesen a már a honvédségnél más harcjárműveken is szolgálatban álló 12,7 mm-es nehézgéppuskával lesz szerelve.

Kiemelt kép: Leopard 2A7HU tank egy tréleren az M1-es autópálya pihenőhelyén, útban Tatára 2023. augusztus 22-én (Fotó: Facebook/LHSN.hu)

Magyar Nemzet

One thought on “Megérkezett ez első példány a világ legkorszerűbb tankjából a honvédséghez (+videó)

  1. Nem tanultak semmit. A harcmezőn nem a kevés számú csúcstechnológia uralkodik, hanem a kielégítő minőségű, de nagy mennyiségű TŰZERŐ. Minden sikeres haditechnikának ez az alapja évtizedek óta. Amióta ezt annó belengették, hogy ez az üzlet megköttetik, én azóta fanyalgok. Mert ebben az árban némileg több T90-re és MszTA-ra lehetne szert tenni. És amit eddig a harctéren látunk, az bizony nem a nyugati kütyük fölényét bizonyítja.

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: