KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Brüsszeli korrupció: már évekkel korábban egyezkedtek Katarral

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az Európai Parlament (EP) tudta nélkül kötött együttműködési megállapodást az EP nevében a katari kormánnyal Pier Antonio Panzeri korábbi szocialista EP-képviselő, a tavaly decemberben kirobbant brüsszeli korrupciós botrány egyik kulcsfigurája – derül ki a Politico brüsszeli hírportál pénteki cikkéből.

Eszerint az olasz politikus 2018-ban egyezett meg a katariakkal, de az egyezménynek nincs nyoma, mivel az EP hivatalos szerveit nem értesítette róla. A megállapodás értelmében „szorosabb kapcsolatot” kell kialakítani a felek között, az egyezmény közös projekteket, a tapasztalatok és a szakértelem megosztását helyezte kilátásba. Ennek megfelelően Katar 2019-ben Dohában megrendezte az első ilyen konferenciát, amelyet az Európai Parlament logójával is elláttak, s amelynek témája az emberi jogi bűncselekmények büntetlensége elleni harc volt. Érdekes módon ugyanebben az évben – EP-képviselői mandátuma lejárta után – alapította meg Panzeri a Fight Impunity (Harcolunk a büntetlenség ellen) nevű nemkormányzati szervezetet, amelyet a gyanú szerint Katar felhasznált arra, hogy befolyást gyakoroljon az Európai Parlamentre.

2020-ban még egy konferenciát szerveztek Dohában, amelyen részt vett Pier Antonio Panzeri mellett Eva Kaili akkori EP-alelnök, Marc Tarabella belga szocialista EP-képviselő és Francesco Giorgi, az EP munkatársa, Kaili élettársa. Őket azóta mind letartóztatták a korrupciós botrány nyomán.

A katariak fizették első osztályú repülőjegyeiket és szállodai szobáikat a Ritz-Carlton luxushotelben.

– Az Európai Parlamentnek hivatalosan nincs tudomása erről a dokumentumról – reagált az EP sajtószolgálata a Politicónak a katari egyezménnyel kapcsolatban.

Politico, Magyar Nemzet

Kiemelt kép: Pier Antonio Panzeri (Fotó: IPA/ABACA-PRESS)

Kapcsolódó:

Eva Kaili részleges beismerő vallomást tett – legalább hatvan uniós politikust lehet érintett a brüsszeli korrupciós botrányban

EP korrupció: Letartóztatták Marc Tarabella EP képviselőt

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: