Figyelem! - Fontos nemzeti kezdeményezés az ENSZ illetékes fórumaihoz kárpátaljai honfitársaink védelmében

KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Eva Kaili részleges beismerő vallomást tett – legalább hatvan uniós politikust lehet érintett a brüsszeli korrupciós botrányban

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Részleges beismerő vallomást tett Eva Kaili a brüsszeli korrupciós botrányban. Lapinformációk szerint az Európai Parlament volt szocialista alelnöke elismerte: arra utasította az apját, hogy rejtse el az otthonában a későbbi házkutatásokon megtalált készpénz nagy részét. A férfit akkor állították elő, amikor épp távozni akart egy szállodából egy pénzzel teli bőrönddel. Közben a brüsszeli Politico arról írt, hogy egy politikai nagyágyúkat is a soraiban tudó NGO állhat a korrupciós botrány középpontjában – számolt be az M1 Híradója.

Eva Kaili neve alig több mint tíz napja vált közismertté. A brüsszeli korrupciós botrány azután robbant ki, hogy a görög szocialista politikusnál, és más, hozzá közel álló személyeknél házkutatások sorozatát tartották, amiken összesen több mint másfél millió eurót, azaz 600 millió forintnyi készpénzt foglaltak le a rendőrök.

Olasz és belga lapok értesülései szerint Eva Kaili kedden részleges beismerő vallomást tett.

Eszerint az Európai Parlament volt szocialista alelnöke arra utasította apját, hogy rejtse el az otthonában a későbbi házkutatásokon megtalált készpénz nagy részét. A férfit még akkor állították elő, amikor egy pénzel teli bőrönddel próbált meg távozni egy brüsszeli szállodából.

Eva Kailit hónapok óta figyelték, mert azt gyanították, kenőpénzt fogad el Katartól, cserébe azért, hogy az öböl-menti állam számára kedvező gazdasági és politikai döntéseket vigyen át az Európai Parlamenten. Azóta az is kiderült, hogy Marokkó is érintett lehet az ügyben, de az sincs kizárva, hogy újabb arab országok neve is felmerül majd.

A hírek szerint a brüsszeli korrupcióban legalább hatvan uniós politikust lehet érintett, többségük szocialista vagy néppárti.

A letartóztatottak között találjuk például Pier Antonio Panzeri korábbi szocialista európai parlamenti képviselőt is. A Politico című hírportál most róla közölt írást. Azt állítják: lényegében ő és civilszervezete áll a korrupciós botrány középpontjában.

A brüsszeli lap cikkét szemléző Magyar Nemzet úgy fogalmaz: Panzeri azután alapította civil szervezetnek álcázott lobbi ügynökségét, hogy 2019-ben elveszítette Európai Parlamenti tagságát. Ezután jött létre a Fight Impunity, vagyis a „Harcolj a büntetlenség ellen” nevű NGO.

Ehhez a szervezethez köthető személyek közül már sokakat vizsgálati fogságba helyeztek, például egyik parlamenti alkalmazottjukat, Francesco Giorgit, aki a főgyanúsított, Eva Kaili élettársa és aki – a hírek szerint – nemrég beismerő vallomást tett.

A Politico cikkéből az is kiderül, hogy a Fight Impunity – a törvényi kötelezettség ellenére – nem regisztráltatta magát az EP-nél mint lobbi szervezet, ennek ellenére befolyásos támogatói voltak, mint például Federica Mogherini, az unió korábbi kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Bernard Cazeneuve (KEZNÖV) volt francia miniszterelnök, valamint Dimitrisz Avramopulosz volt migrációs biztos is.

Kovács Attila: Az elmúlt 30 év legnagyobb korrupciós botránya ez Brüsszelben

Kovács Attila, az Alapjogokért Központ európai uniós kutatási igazgatója a Kossuth rádióban arról beszélt: különösen érdekes belegondolni, hogy a mostani vesztegetési botrány főgyanúsítottja, Eva Kaili rendre megszavazta Magyarország elítélését az EP-ben.

Ez az európai baloldal nagy korrupciós botránya. Ez szemmel látható. Szocialista képviselők érintettek az eddigi hírek szerint. Valamennyi európai polgárnak az az érdeke, hogy a belga rendőrség ezt az utolsó szálig felgöngyölítse és megnyugtató választ kapjanak az uniós polgárok arra, hogy mi történt” – fogalmazott.

És erről beszélt az Alapjogokért Központ elemzője is az M1-en. Szikra Levente úgy értékelte: az ügy következtében meglehetősen hiteltelenné válhat az Európai Parlament.

Az EP minden hitelességét elveszítette ebben a kérdésben. Tehát az ügyben, hogy korrupcióval vádoljon másokat. Tehát nem csak egy hitelességi válságot okozott Hanem lenullázta az EP-nek a hitelességét a korrupciós ügyekben ez a történet” – fogalmazott az elemző.

A brüsszeli korrupciós botrányban Pier Antonio Panzeri egész családja érintett lehet. Egy olasz bíróság épp hétfőn döntött arról, hogy Panzeri feleségét és lányát – akik jelenleg is őrizetben vannak – kiadják a belga hatóságoknak.

Várjuk véleményét itt!

%d bloggers like this: