KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

EP-korrupciós botrány – Az EP szankciók bevezetését sürgeti az EP magatartási kódexének megsértése esetén

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén a képviselők a frakcióvezetők által már elfogadott reformok szigorítását és visszatartó erejű szankciók bevezetését, akár pénzbüntetés kiszabását sürgették az EP magatartási kódexének megsértése esetén – tájékoztatott az uniós parlament csütörtökön.

Az Európai Parlament (EP) képviselőcsoportjainak vezetői az EP házbizottságaként működő Elnökök értekezletének február elején tartott ülésén hagyták jóvá a Roberta Metsola EP-elnök által javasolt, az intézményi reformra vonatkozó terveket. A javasolt reformok szerint egyebek mellett kötelezettség lenne a parlamenti munka érintetlenségével kapcsolatos valamennyi információ egyértelműbbé tétele az interneten. Minden olyan eseményt rögzíteni kellene majd egy új típusú átláthatósági nyilvántartásban, melyeken az EP-ben lobbisták vesznek részt. Követelmény lenne továbbá az unión kívüli országok diplomáciai képviselőivel és az átláthatósági nyilvántartás hatálya alá tartozó felekkel tervezett találkozók bejelentése is.

A 401 igen szavazattal, három ellenszavazattal és 133 tartózkodás mellett csütörtökön elfogadott állásfoglalásban az EP-képviselők mindenekelőtt megismételték: „zéró toleranciát fognak tanúsítani a korrupcióval szemben minden formában és szinten”.

A szöveg szerint az EP-képviselők az EP magatartási kódexének szigorítását és jobb végrehajtását szeretnék elérni. A jogsértések esetén pénzügyi szankciók bevezetését, valamint az olyan fizetett tevékenységek betiltását sürgették, amelyek összeférhetetlenséget okozhatnak az európai parlamenti mandátummal. Változtatnának az unión kívüli országok által fizetett utazások jóváhagyási eljárásán, valamint átvilágítási kötelezettséget írnának elő az európai parlamenti képviselők asszisztenseinek és az érzékeny szakpolitikai területeken, különösen a külügyek, a biztonság és a védelem területén dolgozó parlamenti személyzet számára. Továbbá vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettséget írnának elő az európai parlamenti képviselők egyes megbízatásainak kezdetén és végén.

Az EP emellett a civilszervezetekkel folytatott kapcsolattartást szabályzó rendeletek felülvizsgálatát sürgeti a szervezetek vezetése, a költségvetésük, az esetleges külföldi befolyásoltságuk, illetve a felettük ellenőrzést gyakorló személyek átláthatóságának fokozása érdekében.

Ez is érdekelheti:  Autonómiaellenes válasz a román kormánytól

Az állásfoglalás szerint az EP-képviselők azt is szeretnék, ha az EP korrupciós vádakkal és külföldi beavatkozással foglalkozó különbizottsága és más illetékes szervek még a nyár előtt felülvizsgálnák az Európai Parlament etikai szabályait. Az Európai Parlament továbbá határozatot fogadott el egy független etikai testület létrehozásáról, amely egy korábbi, 2021-ben kezdeményezett javaslaton alapszik, és a jelenlegi korrupciós ügyek miatt kapott új lendületet. Ezt a képviselők 388 igen szavazattal, 72 ellenszavazattal és 76 tartózkodás mellett elfogadták.

A Fidesz európai parlamenti delegációja az utóbbi határozattal kapcsolatban az MTI-hez eljuttatott közleményében azt hangoztatta, hogy a képviselőcsoport határozottan kiáll a brüsszeli korrupció felszámolása mellett, ami csak mélyreható változtatások útján lehetséges. Az önmagukat ellenőrző, a politikai függetlenség követelményének meg nem felelő látszatintézmények helyett érdemi változásra van szükség, ez pedig csak a nemzeti parlamentek bevonásával érhető el – hangsúlyozták.

A közlemény Schaller-Baross Ernő fideszes EP-képviselőt idézte, aki rámutatott: az EU intézményei aktívan ellenállnak annak, hogy felettük bármi fajta jogállamisági kontroll jöjjön létre. Sorra elhárítják a tagállamok irányából származó ellenőrzés lehetőségét annak érdekében, hogy az véletlenül se fenyegethesse hatásköreiket, céljaikat. Egy új, független etikai testület csak abban az esetben támogatható, ha azt az uniós szerződések maradéktalan tiszteletben tartása mellett hozzák létre, és emellett megfelelő hatáskört biztosít a tagállamok számára – mondta.

„A vázolt feltételek hiányában az EP kezdeményezése csak egy az unió hatalmi érdekeit és az európai baloldal politikai törekvéseit kiszolgáló lépések közül” – tette hozzá.

A közlemény szerint Trócsányi László, a Fidesz EP-képviselője kifejtette, egy új etikai szervnek alkalmasnak kell lennie a korrupció elleni hatékony fellépésre, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy – megfelelve az uniós alapítószerződések követelményeinek – szervezetileg, személyileg és hatásköreit tekintve valóban független, politika- és ideológiamentes legyen. Csak egy, a tagállami parlamentek által létrehozott, az ellenőrzött személyektől elkülönülő, ténylegesen független szerv tudna hatékonyan fellépni a korrupció ellen – húzta alá a fideszes politikus.

Ez is érdekelheti:  Megtagadott vértanúk... avagy, szégyelljétek magatokat! - Megemlékezés helyett...

Kiemelt kép: EP / Twitter

Kapcsolódó:

Brüsszeli korrupciós botrány: újabb két nagy név került a látókörbe

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük