KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Kérjük, támogassa a magyarok emberi jogaiért küzdő Nemzeti Jogvédő Szolgálatot (njsz.hu) a személyi jövedelemadója 1%-ával!

Adószám: 19334684-1-05

Az USA és Németország ellenzi Ukrajna NATO-ba való meghívását

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az Egyesült Államok és Németország nem kívánja felvenni Ukrajnát a NATO-ba, annak ellenére sem, hogy attól tart, Kijev az orosz nyomásra összeomlik – számolt be csütörtökön a New York Times.

Az Egyesült Államok vezette blokk tisztviselői aggódnak, hogy egy ilyen drasztikus lépés „belerángatná őket az 1945 óta legnagyobb szárazföldi háborúba Európában” – írta a lap, hozzátéve, hogy a NATO inkább a „középutat ” keresi.

Ezeket az aggodalmakat állítólag Berlin és Washington is osztja, amelyek ellenzik, hogy a NATO júliusi washingtoni csúcstalálkozóján tagsági tárgyalásokat kezdjenek Ukrajnával. Ugyanakkor kiállnak az Ukrajnának nyújtott hosszú távú biztonsági segítségnyújtási kötelezettségvállalások mellett.

Szerdán Jens Stoltenberg NATO-főtitkár sürgette a blokk tagjait, hogy önkéntes adományok helyett inkább arra összpontosítsanak, hogy Ukrajnának „megbízható és kiszámítható biztonsági segítséget” nyújtsanak. A NATO-vezér állítólag egy ötéves, 100 milliárd eurós (107 milliárd dolláros) katonai segélycsomagot javasolt Kijevnek, amelynek keretében a blokk – az Egyesült Államok helyett – nagyobb felelősséget vállalna a segítségnyújtás koordinálásában.

Több nyugati diplomata azonban azt mondta a NYT-nek, hogy ez a terv jelenleg „megfoghatatlannak” tűnik.

Ivo Daalder volt amerikai NATO-nagykövet szerint úgy látszik, hogy Washington burkoltan ellenzi a kezdeményezést, amely csökkentené szerepét a segítségnyújtás koordinálásában. Magyarország nyilvánosan felszólalt minden olyan lépés ellen, amely a blokkot jobban bevonhatná a konfliktusba.

Az sem világos, hogy a NATO hogyan tudná a tagokat arra kényszeríteni, hogy ilyen hosszú időn keresztül hozzájáruljanak a 100 milliárd eurós csomaghoz – áll a jelentésben.

Nyárra azonban „már semmi sem számíthat”, ha Oroszország továbbra is visszakényszeríti a kijevi csapatokat, mivel Ukrajna „a háború elvesztésének kockázatával néz szembe” – írja a NYT.

Az elmúlt hetekben Oroszország felszabadította a Donbassz kulcsfontosságú városát, Avdejevkát, miközben több közeli települést is elfoglalt. Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök a múlt hónapban arra figyelmeztetett, hogy nem ez lesz az utolsó visszavonulás, ha az Egyesült Államok nem újítja meg katonai támogatását. A segélycsomag hónapok óta elakadt az amerikai kongresszusban a republikánus ellenállás miatt, mivel a republikánus képviselők több intézkedést követelnek a határbiztonság fokozására.

Ez is érdekelheti:  Az USA nem engedélyezte Kijevnek, hogy fegyvereivel orosz területet támadjon

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt kép: archív /  EPA-Elta

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük