KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Az ecuadori rendőrség erőszakkal behatolt Mexikó quitói nagykövetségére – Mexikó felfüggesztette diplomáciai kapcsolatait Ecuadorral

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Mexikó felfüggesztette a diplomáciai kapcsolatokat Ecuadorral, miután a dél-amerikai ország rendőrsége megrohamozta a mexikói nagykövetséget Quitóban, hogy letartóztassa Ecuador volt alelnökét – közölte Andres Manuel Lopez Obrador mexikói elnök.

A lépésekre azt követően került sor, hogy Mexikó pénteken politikai menedékjogot adott Jorge David Glas Espinel volt alelnöknek, akit hazájában kétszer is elítéltek korrupciós vádak miatt, és aki tavaly év vége óta a nagykövetségen tartózkodik. Ecuador engedélyt kért Mexikótól a politikus letartóztatására, de eredménytelenül. Glas ragaszkodik ahhoz, hogy politikai üldözésnek van kitéve.

Miközben menedéket ajánlott a volt alelnöknek, a mexikói külügyminisztérium sürgette Quitót, hogy nyújtson biztonságos lehetőséget Glasnak, hogy elhagyhassa az országot. Ecuador azonban kizárta ezt a megoldást, mondván, hogy „nem jogszerű menedékjogot adni olyan embereknek, akiket közönséges bűncselekmények miatt ítéltek el vagy vontak felelősségre”.

Péntek este az ecuadori rendőrség megrohamozta a nagykövetséget, a helyszínről készült videókon pedig erős rendőri jelenlét látható a környéken. Az ecuadori kormány azt állította, hogy a rajtaütést a nemzeti szuverenitás védelmében hajtották végre.

„Minden nagykövetségnek egyetlen célja van: diplomáciai térként szolgálni az országok közötti kapcsolatok erősítése céljából” – közölte a kormány, és azzal vádolta Mexikót, hogy „visszaél a diplomáciai képviseletének biztosított mentességekkel és kiváltságokkal”.

Lopez Obrador szombati nyilatkozatában azt mondta, hogy Glas „menekült”, aki ” üldöztetésnek és zaklatásnak” van kitéve. A rajtaütést „a nemzetközi jog és Mexikó szuverenitásának durva megsértéseként” ítélte el.

Ez is érdekelheti:  „Fogd rá a nyuszira”… az „Új Világ” magyarországi margójára

„Utasítottam kancellárunkat, hogy adjon ki nyilatkozatot ezzel az önkényuralmi lépéssel kapcsolatban, járjon el jogi úton, és azonnal mondja ki a diplomáciai kapcsolatok felfüggesztését… Ecuador kormányával” – tette hozzá.

Alicia Barcena mexikói külügyminiszter közölte, hogy az ország diplomáciai személyzete azonnal elhagyja Ecuadort. Hozzátette, hogy Mexikó a Nemzetközi Bírósághoz fordul, hogy elítélje Ecuador cselekedeteit.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen: Az ecuadori rendőrség különleges erői megpróbálnak betörni Mexikó quitói nagykövetségére, hogy letartóztassák Jorge Glas volt ecuadori alelnököt 2024. április 5-én. © ALBERTO SUAREZ / AFP

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük