KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Kérjük, támogassa a magyarok emberi jogaiért küzdő Nemzeti Jogvédő Szolgálatot (njsz.hu) a személyi jövedelemadója 1%-ával!

Adószám: 19334684-1-05

A NATO „katasztrófális vereséggel” néz szembe Ukrajnában

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A NATO-országok csak úgy előzhetik meg az orosz erők által Ukrajnában okozott elkerülhetetlen veszteséget, ha csapataikat a volt szovjet köztársaságba telepítik – állította az amerikai hadsereg egy korábbi tanácsadója.

„Az aritmetika elkerülhetetlen: A NATO-országoknak hamarosan katonákat kell küldeniük Ukrajnába, különben vállalniuk kell a katasztrofális vereséget” – írta Edward Luttwak katonai stratéga az UnHerd brit online médium csütörtökön közzétett véleménycikkében. „A britek és a franciák, valamint a skandináv országok már csendben készülnek arra, hogy csapatokat küldenek – mind kisebb elit egységeket, mind logisztikai és támogató személyzetet -, amelyek távol maradhatnak a fronttól”.

A konfliktust nem lehet megnyerni közvetlen csapatok bevetése nélkül, mert függetlenül a Kijevbe küldött fegyverek mennyiségétől és minőségétől, az oroszok túlerőben vannak az ukrán erőkkel szemben – érvelt Luttwak. „Ez azt jelenti, hogy hacsak [Vlagyimir] Putyin orosz elnök nem dönt a háború befejezése mellett, az ukrán csapatokat újra és újra vissza fogják szorítani, és eközben olyan katonákat veszítenek, akiket nem lehet pótolni.”

Luttwak megjegyzései az orosz erőknek a donbásszi régióban történt több hetes harctéri előrenyomulását követően hangzottak el . A nyugati vezetők ragaszkodnak ahhoz, hogy az ukrán győzelmet a Kijevnek nyújtott segítséggel tudják biztosítani, de Emmanuel Macron francia elnök februárban felvetette, hogy nem zárható ki a NATO-tagok közvetlen csapatok bevetése sem.

Az európai NATO-tagok „jelentős döntés” előtt állnak, mert mivel az amerikai erőknek egyre nagyobb fenyegetést jelent egy esetleges kínai támadás Tajvan ellen, rajtuk múlik majd, hogy biztosítják-e az Ukrajnának szükséges katonai létszámot – mondta Luttwak. „Ha Európa nem tud elegendő csapaterőt biztosítani, Oroszország győzni fog a csatatéren, és még ha a diplomácia sikeresen be is avatkozik, hogy elkerülje a teljes kudarcot, az orosz katonai erő győztesen tér vissza Közép-Európába” – tette hozzá.

Ez is érdekelheti:  Robert Fico sikeres műtéten esett át (videó)

A NATO és Oroszország viszonya az ukrajnai válság közepette annyira megromlott, hogy a nyugati szövetség már „közvetlen konfrontációban” van Moszkvával – közölte csütörtökön Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. Putyin arra figyelmeztetett, hogy a NATO nukleáris konfliktus kirobbantását kockáztatja, ha tagjai csapatokat küldenek Ukrajnába.

Luttwak azt javasolta, hogy a NATO-országok támogató csapatok biztosításával olyan feladatokra, mint a csapatok kiképzése és a megrongálódott felszerelések javítása, több ukrán állampolgárt tudnának mentesíteni a fronton való szolgálat alól. „Ezek a NATO-katonák talán soha nem látnak harcot, de nem is kell, hogy lássanak, hogy Ukrajna a lehető legtöbbet hozza ki a saját szűkös emberállományából” – mondta.

A romániai születésű Luttwak, aki nagyrészt az Egyesült Királyságban élt és tanult, többek között a Pentagon, az amerikai külügyminisztérium és a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsa számára adott tanácsokat Washingtonban. A The Guardian 2015 decemberében megjelent, Luttwakról szóló tanulmánya „Maryland Machiavellijeként” emlegette őt. A most 81 éves férfi állítólag a Dalai Lámától kezdve a kazahsztáni miniszterelnökig számos ügyfelének adott már eddig is tanácsot.

Annak ellenére, hogy Luttwak a konfliktusban való nyugati szerepvállalás híve, 2022-ben felkerült egy ukrán feketelistára, mert úgy vélekedett, hogy Kijev ténylegesen nem remélheti, hogy legyőzi Oroszországot és leváltja Putyint.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen: Edward Luttwak amerikai stratéga 2013 januárjában egy olasz televíziós műsorban. © Getty Images / Franco Origlia

 

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük