KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Az USA egyik szoros szövetségese is elhagyja a dollárt a külkereskedelemben

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Dél-Korea és Indonézia központi bankja egyetértési nyilatkozatot írt alá a nemzeti valutákban történő kétoldalú kereskedelem előmozdításáról, és a dollár mint közvetítőeszköz elhagyásáról – írja a Reuters.

A lépés várhatóan segít a dél-koreai és indonéziai vállalatoknak abban, hogy csökkentsék a tranzakciós költségeket és az árfolyamkockázatoknak való kitettséget – közölte a két ország központi bankja közös nyilatkozatban.

A Bank of Indonesia és a Bank of Korea kiemelte, hogy az információcsere és a rendszeres megbeszélések révén tovább erősítik az együttműködést, mivel a két nemzet a pénzügyi kapcsolatok fellendítésére törekszik.

A megállapodást a dél-koreai Incshon városában május 2-án kezdődött 26. ASEAN+3 pénzügyminiszteri és központi banki kormányzói találkozó keretein belül írták alá.

Az ASEAN+3 csoport a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének tíz tagállamából áll, amelyekhez Kína, Japán és Dél-Korea csatlakozott.

Az olyan nagy gazdasági szövetségek, mint az ASEAN és a Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát tömörítő BRICS-csoport, egyre nagyobb lendületet vesznek a nemzetközi kereskedelemben a dollártól történő elmozdulásra tett kísérletek.

A lépésre a nyugati országok által Oroszországgal, a világ egyik legnagyobb energiatermelő és -exportőr országával szemben bevezetett átfogó szankciók hátterében kerül sor.

Az indonéz központi bank vezetője, Perry Warjiyo a múlt hónapban azt mondta, hogy országa olyan országokkal együtt, mint Thaiföld, Malajzia, Kína és Japán, a dollártól való eltávolodást hajt végre.

Márciusban Brazília és Kína megállapodást írt alá arról, hogy a saját valutájukban fognak kereskedni, elhagyva a zöldhasút mint közvetítőt. Oroszország 2014-ben indította el dollármentesítési programját.

Orosz Hírek

Kiemelt kép: © Getty Images / PM Images 

Ez is érdekelheti:  Stoffán György: Dominus vobiscum! (I. rész)

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük