KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Az uniós országok rekordmennyiségű orosz LNG-t vásárolnak

A kiszállítások éves szinten közel 10%-kal nőttek novemberben

A cseppfolyósított földgáz (LNG) Európába irányuló orosz exportja novemberben minden idők legmagasabb szintjét érte el, 1,75 millió tonnát – jelentette hétfőn a Kommerszant című üzleti napilap a Kpler adataira hivatkozva.

A korábbi rekordot 2022 decemberében mérték, amikor Oroszország 1,737 millió tonna LNG-t exportált a térségbe.

A jelentések szerint a legnagyobb novemberi mennyiséget Franciaországba és Belgiumba szállították, amelyek a Jamal-félszigeten és Viszotszk városában lévő vállalkozásoktól kaptak LNG-t. A létesítményeket a Novatek, Oroszország második legnagyobb gáztermelője üzemelteti.

Az orosz LNG-szállítások összértéke novemberben 2,914 millió tonna volt a világpiacokra, ami 9,3%-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

A Kínába irányuló orosz LNG-szállítások azonban jelentősen, 0,1 millió tonnára csökkentek, szemben az előző havi 0,8 millió tonnával.

A holland transzfer címletű (TTF) gáz határidős ügyletei a novemberi szállításokra a Kommerszant által idézett Alekszandr Sobko független energetikai szakértő szerint egyes napokon vagy azonos áron, vagy magasabb áron kereskedtek, mint az Ázsiába irányuló spot LNG-szállítások.

Az elemző hozzátette, hogy az európai piac egyre vonzóbbá válik a Jamalról a régióba történő szállítás jelentősen alacsonyabb költségei miatt. Sobko megjegyezte, hogy a kínai CNPC, amely a Jamal LNG-t vásárolja, korábban átirányította az Oroszországból érkező szállítmányok egy részét a jövedelmezőbb piacokra, miközben más forrásokból kompenzálta ezeket a mennyiségeket a kínai piac számára.

Viktor Katona, a Kpler vezető nyersolaj-elemzője kiemelte a novemberben felgyorsult kínai LNG-behozatalt, mondván, hogy az orosz szállítások átirányítása nem a gyenge kínai kereslet, hanem az európai piac megnövekedett vonzereje miatt történt.

Japán és Dél-Korea a Gazprommal kötött hosszú távú szerződések keretében továbbra is orosz LNG-t kapott a Szahalin-2 projektből. A Japánba irányuló szállítások novemberben az előző évhez képest 22%-kal 0,64 millió tonnára emelkedtek, míg Dél-Korea importja az előző évhez képest 50%-kal 0,28 millió tonnára nőtt.

Ez is érdekelheti:  Lengyelek is csatlakozhatnak Orbánék pártcsaládjához

Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

Kiemelt képen: A Transgas Force LNG-terminálhajó Kaiserhafen Dreiben, a bremerhaveni Lloyd hajógyárban van kikötve. © Focke Strangmann / Picture Alliance a Getty Images segítségével 

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük