KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Az ukrán egyház betiltja az orosz nyelvű szertartásokat

A kijevi pechersk lavrában a szertartásokat ukránul kell megtartani

A kijevi Pecserszk Lavrában mostantól ukránul kell imádkozni – közölte vasárnap a nemrég alakult Ukrán Ortodox Egyház (OCU) vezetője. A történelmi kolostort a közelmúltig a kanonikus ukrán ortodox egyházhoz (UOC) tartozó szerzetesek lakták.

A kolostor a közelmúltban az UOC és az ukrán kormány közötti patthelyzet középpontjába került. A Kijev által támogatott egyház most azt tervezi, hogy a jövő héten esedékes ortodox húsvéti ünnepek alatt a Lavrában tartanak majd szertartásokat.

Az OCU vezetője, Epifánia metropolita az ukrán médiának azt mondta, hogy jövő vasárnap, az ortodox húsvétkor imákat tartana a kolostorban. Kijev még 2022. december 2-án jegyezte be a Lavrát OCU-kolostorként, azon a napon, amikor Volodimir Zelenszkij elnök megtiltotta minden Oroszországgal „kapcsolatban álló” vallási szervezet tevékenységét Ukrajnában.

Az UOC szerzetesei egészen a közelmúltig a kolostorban éltek. Március végén Kijev felmondta az ukrán hatóságok és az UOC közötti bérleti szerződést, amely lehetővé tette, hogy a szerzetesek a Lavrában éljenek. A szerzetesek azonban nem voltak hajlandóak elhagyni a kolostort, és panaszt nyújtottak be a kijevi bírósághoz a döntés ellen. Ügyük tárgyalására a várhatón április végén kerül sor.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen: A Kijev által támogatott Ukrán Ortodox Egyház (OCU) feje, Metropolitan Epiphany © Sputnik

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük