KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Az oroszok majdnem lelőttek egy briteknek kémkedő repülőgépet

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Oroszország és a NATO tavaly egy lépésre volt egy lehetséges totális háborútól, miután egy orosz vadászgép majdnem lelőtt egy brit felderítő repülőgépet – állította vasárnap a Washington Post a Pentagonból nemrég kiszivárgott új dokumentumokra hivatkozva.

A 2022 szeptemberének végén történt incidens sokkal súlyosabb volt, mint azt London korábban elismerte – állította a lap. Ben Wallace brit védelmi miniszter 2022 októberében számolt be a parlamentnek az incidensről, hozzátéve, hogy Moszkva technikai hibára hivatkozva az eset kapcsán, London pedig elfogadta a magyarázatot.

A The Washington Post által ismertetett dokumentum szerint „a brit gépet (RJ) majdnem lelőtték”. Az RJ a rádióadások és elektronikus üzenetek gyűjtésére használt RC-135-ös felderítő repülőgépek általánosan használt „River Joint” elnevezésére. Az Egyesült Királyság októberben közölte, hogy a gépet két orosz Szu-27-es vadászgép fogta el a Fekete-tenger felett, és egyikük „rakétát lőtt ki” a gép közelében.

A lap szerint az incidens működésbe hozhatta volna a NATO-szerződés 5. cikkelyét, ami esetleg a NATO-erők közvetlen bevonásához vezethetett volna az ukrajnai konfliktusba, vagy akár egy közvetlen konfliktushoz Moszkva és a katonai blokk között.

Sem az Egyesült Államok, sem Nagy-Britannia, sem Oroszország nem kommentálta a dokumentum tartalmát – írta a Washington Post. Az újság arról is beszámolt, hogy az Egyesült Államok óvatosabb megközelítést alkalmazott a Fekete-tenger térségében végrehajtott felderítő küldetésekkel kapcsolatban, és utasította a légierőt, hogy tartsa magát távol a Krím félszigettől.

A dokumentumban szereplő térképen a Fekete-tenger egyes szakaszai fölé több vonalat húznak, amelyek azokat a területeket jelölik, ahol amerikai felderítő repülőgépek repülhetnek és ahová nem – írja a Post. Az egyik vonal a Krím partjaitól mintegy 12 tengeri mérföldre húzódik – ez az a távolság, amely a nemzetközi jog szerint egy nemzet felségvizeit jelöli.

Egy másik, a parttól mintegy 50 tengeri mérföldre húzott vonal a „SECDEF Directed Standoff” nevet viseli. Az értesülés szerint ez a vonal arra utalhat, hogy Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter utasította a légierőt, hogy tartsa távol a repülőgépeit a félszigettől.

Franciaországgal és az Egyesült Királysággal ellentétben – amelyek legénységi megfigyelő repüléseket hajtottak végre a Fekete-tenger felett -, az USA drónokra támaszkodott, köztük az RQ-4 Global Hawk, az RQ-170 Sentinel és az MQ-9 Reaper gépekre – áll a dokumentumban hozzátéve, hogy havonta több pilóta nélküli repülésre is sor kerül.

Márciusban a Pentagon vakmerő repüléssel vádolta az orosz pilótákat, és azt állította, hogy az egyik orosz repülőgép eltalálta az egyik amerikai MQ-9 Reaper drón propellerét, ami végül lezuhant. Oroszország tagadta, hogy eltalálta volna a drónt vagy fegyvert használt volna ellene. Azt is állította, hogy az amerikai drón kikapcsolt transzponderrel repült az orosz hadsereg által kijelölt tilalmi zónában.

Egy állítólag a drón által készített videón csak az látható, hogy egy Szuhoj Szu-27-es vadászgép átrepül fölötte, és közben állítólag üzemanyagot ereszt ki. A CNN szerint a Pentagon az incidens nyomán átirányította a Fekete-tenger feletti megfigyelő drónrepüléseit.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen: Egy orosz Szu-27-es vadászgép. © Szputnyik / Vitalij Timkiv

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: