KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Az orosz jegybank elárulta, hogyan készült fel a dollár „becserkészésére”

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az orosz jegybank 2014 óta készült a nyugati szankciók eszkalálódására, és további pénzeszközöket halmozott fel a devizatartalékait érintő jövőbeni korlátozások elleni fedezetként – derült ki a szabályozó hatóság szerdai jelentéséből.

A „növekvő geopolitikai kockázatok” közepette a központi bank növelte a befektetéseket olyan eszközökben, „amelyeket a barátságtalan nemzetek nem tudnak blokkolni”, és tartalékai egy részét aranyba, kínai jüanba és készpénzben lévő devizába fektette be – közölte éves jelentésében a szabályozó hatóság.

A központi banknak sikerült több milliárd importált dollárt elhelyeznie „a logisztikai lehetőségek által korlátozott mennyiségben” – állt a jelentésben, anélkül, hogy a felhalmozott pénzeszközök összegét pontosították volna. A dollárban és aranyrudakban lévő alternatív tartalékokat az orosz jegybank páncéltermeiben halmozták fel.

„Ezt a biztonsági párnát alternatív tartalékok formájában hozták létre – kevésbé likvid és kényelmes a mindennapi életben, de megbízhatóbb egy kemény geopolitikai forgatókönyvvel szemben” – magyarázta a szabályozó hatóság.

A dollárban és euróban lévő tartalékokról nem lehetett lemondani, mivel ezeket a valutákat a nemzetközi kereskedelemben és a hazai pénzügyi szektorban is használják az elszámolásokhoz – tette hozzá a központi bank.

„Ezért a devizatartalékok szerkezetének figyelembe kellett vennie a polgárok és a vállalkozások igényeit” – zárta a szabályozó.

A központi bank a nyugati szankciók első hulláma alatt „kihelyezhette” a pénz egy részét a bankokba, hogy stabilizálja az orosz bankrendszert, és kompenzálja a „pánikba esett betétesek” dollár- és eurókivonását – véli Viktor Tunyov, az Ingosstrakh-Investment vezető elemzője.

Egyes becslések szerint tavaly csak az ország második legnagyobb bankjából, a VTB-ből csaknem 20 milliárd dollárt vontak ki a betétesek.

Oroszországot 2022-ben átfogó nyugati gazdasági szankciók sújtották, amelyek keretében az orosz központi banknak a nemzetközi pénzügyi rendszerből való kivonását célzó intézkedéseket hoztak, miközben a bank mintegy 300 milliárd dollárnyi devizatartalékát befagyasztották. Moszkva bírálta vagyonának lefoglalását, mivel az lopásnak minősül.

Ez is érdekelheti:  Oroszország és Észak-Korea stratégiai partnerségi szerződést ír alá

Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

Kiemelt kép: © Getty Images/alexsl

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük