KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Az EU újabb 140 millió eurót folyósít Magyarországnak

Az EU folyósítja Magyarországnak a helyreállítási alap REPowerEU fejezetében igényelt előfinanszírozás utolsó részletét

Az Európai Bizottság 140,1 millió euró (mintegy 53,2 milliárd forint) támogatást folyósított Magyarországnak az energiaellátás biztosítását segítő REPowerEU uniós alapokhoz kapcsolódó előfinanszírozás részeként a koronavírus-járvány utáni helyreállítást segítő uniós eszköz (RRF) keretében, a finanszírozás a REPowerEU előfinanszírozás utolsó részlete – közölte a brüsszeli testület hétfőn.

A REPowerEU előfinanszírozásának ez a második, egyben utolsó részlete a december 28-án Magyarországnak folyósított első, 779,5 millió eurós, a megfizethetőbb, biztonságosabb és fenntarthatóbb energiaellátást célzó REPowerEU uniós program előfinanszírozását követően.

Az uniós bizottság közleményében hangsúlyozta, az előlegek segítenek beindítani a REPowerEU uniós program egyes fejezeteiben felvázolt kulcsfontosságú beruházási és reformintézkedések végrehajtását. Segít felgyorsítani az energiatakarékosságra, tiszta energia előállítására és az energiaellátás diverzifikálására vonatkozó célkitűzések teljesítését annak érdekében, hogy Európa függetlenedni tudjon az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól – írták.

Az előfinanszírozás hétfői kiutalását az tette lehetővé, hogy az Európai Unió Tanácsa jóváhagyta Magyarország felülvizsgált tervét, amely magában foglalja a helyreállítási alap REPowerEU fejezetét, valamint a pénzügyi megállapodás aláírását – közölték.

Az előfinanszírozási kifizetések az egyes tagországok REPowerEU fejezetének finanszírozásához igényelt források legfeljebb 20 százalékának felelnek meg – tájékoztattak.

Magyarország módosított, a megfizethetőbb, biztonságosabb és fenntarthatóbb energiaellátást célzó, 4,6 milliárd euró (mintegy 1800 milliárd forint) értékű REPowerEU-fejezettel kiegészített helyreállítási tervét novemberben hagyta jóvá az Európai Bizottság. A terv értéke ezzel jelenleg 10,4 milliárd eurót (mintegy 4060 milliárd forint) tesz ki, ebből 6,5 milliárd euró vissza nem térítendő támogatásként, 3,9 milliárd euró pedig hitelként szerepel. Ez az összeg 67 reformot és 47 beruházást fedez.

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük