KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Az Egyesült Államok nem tud elegendő LNG gázt szállítani Európának – tovább emelkedhet a gáz ára

Súlyosnak bizonyultak a közelmúltban az amerikai Freeport LNG üzemben történt robbanás következményei

Az amerikai Freeport LNG LNG-gyárban keletkezett tűz utóhatásai a vártnál súlyosabbak voltak. Az üzemeltető arról számolt be, hogy az exportterminál körülbelül három hónapig nem üzemel. Az üzemből származó LNG-szállítás 68%-a Európába került.

A cég tájékoztatása szerint a június 8-án történt robbanás és tűz következtében megsérültek a tartályokból a tartályhajók rakodási termináljához az LNG gázt eljuttató berendezések.

A freeporti LNG üzem leállása után jelentősen visszaesett a cseppfolyósított földgáz exportja az Egyesült Államokból. Európa két héten belül érezni fogja az amerikai LNG-termelés visszaesését.

A RonhEnergy szerint az Egyesült Államok LNG-exportja jelentősen zuhant június 9-én a Freeport LNG-gyár és LNG-terminál leállása miatt. A napi kiszállítás 360 millió köbméterről 309 millió köbméterre csökkent, ami 14 százalékos visszaesést jelent.

Júniusban az összes forrásból Európába szállított LNG mennyiség mintegy 330 millió köbméter naponta. Az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma szerint idén az Egyesült Államok LNG mennyiségének 74%-a Európába kerül.

Európában a kínálat visszaesése június végén lesz érezhető. A tankerek pedig két hét alatt jutnak el az USA-ból Európába.

A Freeport LNG leállása kellemetlen meglepetésként érheti azokat az európai fogyasztókat, akik megpróbálják csökkenteni az orosz gáztól való függőségüket, vagy az új fizetési mechanizmusra való átállás megtagadása miatt nem kapnak gázt a Gazpromtól. Közvetlenül a baleset után ismét emelkedtek a spot gázárak az EU-ban, és a legfrissebb hírek után ezer köbméterenként 1100 dollárnál álltak meg.

A helyzetet rontja, hogy a mai napon a Gazprom bejelentette, hogy napi 167 millióról 100 millió köbméterre csökkenti az Északi Áramlaton keresztüli szállítást, mivel a német Siemens cég nem javította és szállította időben a gázszivattyú egységeket.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

 

Korábban írtuk:

Egy LNG üzemben történt robbanás megbéníthatja az Egyesült Államok gázexportját

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük