KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Assange kínzással és öngyilkossággal néz szembe az Egyesült Államokban

Akár 175 év börtönt is kaphat a WikiLeaks alapítója

Az ENSZ kínzással foglalkozó különmegbízottja felszólította az Egyesült Királyság hatóságait, hogy akadályozzák meg Julian Assange esetleges kiadatását az Egyesült Államoknak, ahol kémkedéssel vádolják. Nagy-Britannia megsértheti az emberi jogi törvényeket azzal, hogy a WikiLeaks alapítóját törékeny mentális állapotában átadja az Egyesült Államoknak – figyelmeztetett kedden Alice Jill Edwards ENSZ-szakértő.

Assange e havi kiadatás elleni végső fellebbezése előtt Edwards arra figyelmeztetett, hogy Assange „bizonytalan mentális egészségi állapota” miatt az amerikai őrizetbe adása veszélyeztetheti az egészégi állapotát.

„Julian Assange régóta fennálló és visszatérő depressziós rendellenességben szenved” – mondta Edwards az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának (OHCHR) honlapján kedden közzétett nyilatkozatában. „Megítélésünk szerint fennáll nála az öngyilkosság veszélye”.

A most 52 éves Assange 2010-ben vált nemzetközileg ismertté, amikor az amerikai hadsereg hírszerzési ügynökének, Chelsea Manningnek az információi alapján egy olyan sorozatot tette elérhetővé a világhálón, amelyet a történelem legnagyobb titkos dokumentumok nyilvánosságra hozatalaként emlegettek. Akár 175 év börtönbüntetésre is számíthat, amennyiben elítélik kémkedés vádjával.

Edwards hozzátette, hogy Assange-t „a hosszan tartó magánelzárás veszélye” is fenyegeti, és „potenciálisan aránytalan büntetést” kaphat egy amerikai bíróságon, ha a kiadatást jóváhagyják.

Sürgette továbbá Londont, hogy garantálja „a kínzásra és más kegyetlen, embertelen vagy megalázó bánásmódra vagy büntetésre való visszaküldés abszolút és meg nem tagadható tilalmának teljes körű betartását”.

Assange esetleges kiadatásáról várhatóan február 20-án és 21-én születik végleges döntés a londoni legfelsőbb bíróságon. Assange ellen összesen 18 büntetőjogi vádpontot emeltek az Egyesült Államokban a WikiLeaks platformon keresztül történő titkos dokumentumok kiszivárogtatásában játszott feltételezett szerepe miatt, köztük olyan információk miatt, amelyek állítólagos háborús bűncselekményeket lepleztek le.

Az Assange-ot támogatók az establishment-ellenes hősként üdvözölték a WikiLeaks létrehozóját, akit azért üldöznek, mert leleplezte az amerikai hadsereg törvénytelenségeit, és az ellene folytatandó büntetőeljárás az újságírás és a szólásszabadság elleni támadást jelentené.

„Az elmúlt négy és fél év a legnagyobb mértékben megviselte Juliant és családját, beleértve két kisfiunkat is”

– mondta tavaly Assange felesége, Stella, akit a börtönben vett feleségül.

„Véget kell vetni ennek az ártatlan újságíró-publikáló üldözésének”.

Assange-ot 2019 óta tartják fogva az Egyesült Királyságban, jelenleg a londoni Belmarsh börtönben. Őrizetbe vétele előtt közel hét évet töltött Ecuador londoni nagykövetségén, miután a dél-amerikai ország politikai menedékjogot adott neki.

Ez is érdekelheti:  Kreml: az orosz nukleáris doktrína módosításával válaszolunk a nyugati fenyegetésekre

Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

 Kiemelt képen: Julian Assange egy rendőrautóból int a médiának, amikor megérkezett a Westminster Magistrates bírósághoz 2019. április 11-én Londonban, Angliában © Getty Images / Jack Taylor / Getty Images 

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük