KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Guterres: A világ a „káosz korába” lép

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A világ a „káosz kora” felé halad, jelentette ki Antonio Guterres ENSZ-főtitkár szerdán hozzátéve, hogy a megosztott Biztonsági Tanács nehezen tud alkalmazkodni a kritikus geopolitikai kérdésekhez és a folyamatos globális válságokhoz.

A Biztonsági Tanács előtt New Yorkban tartott, a 2024-es évre vonatkozó prioritásait ismertető éves beszédében Guterres azt mondta, hogy a konfliktusok és háborúk világszerte „veszélyes és kiszámíthatatlan” helyzetet teremtenek az ártatlan civilek számára.

„Világszerte konfliktusokba keveredett emberek milliói számára az élet egy halálos, mindennapos, éhező pokol”

– mondta Guterres az ENSZ Közgyűlése előtt. Ez a „káosz kora”, ahogyan ő jellemezte, „veszélyes és kiszámíthatatlan bizonytalan kimenetelű zűrzavart” teremtett egy olyan időszakban, amikor az ENSZ Biztonsági Tanácsa „geopolitikai ellentétek miatt gyakorlatilag megbénult”.

Guterres szerint az ENSZ-t megosztó kérdések között szerepel Izrael gázai háborúja. Hozzátette, hogy „különösen aggasztják” azok a jelentések, amelyek szerint Izrael az ostromlott enklávé déli területére kívánja összpontosítani katonai offenzíváját, ahol több mint egymillió ember keresett menedéket a légi és szárazföldi bombázások elől.

„Egy ilyen akció exponenciálisan fokozná a már most is humanitárius rémálmot, amelynek beláthatatlan regionális következményei lennének”

– figyelmeztetett.

A főtitkár bírálta azokat az államokat is, amelyek tömegpusztító fegyverekből álló arzenáljukat kívánják növelni, mivel ezek az intézkedések szerinte csak a globális bizonytalanság növelését és a regionális feszültségek fokozását szolgálják.

„A nukleáris leszerelés évtizedei után az államok azon versengenek, hogy gyorsabbá, lopakodóbbá és pontosabbá tegyék nukleáris arzenáljaikat”

– mondta.

Hozzátette:

a fegyvereket védőkorlátok nélkül fejlesztik, „új módokat teremtve arra, hogy legyilkoljuk egymást, és így az emberiség megsemmisítse önmagát”.

Guterres kijelentette, hogy bár a Biztonsági Tanács a múltban is tapasztalt megosztottságot, „a mai diszfunkció mélyebb és veszélyesebb”.

„A hidegháború idején jól bevált mechanizmusok segítettek a szuperhatalmi kapcsolatok kezelésében”

– mondta.

„A mai többpólusú világban hiányoznak ezek a mechanizmusok”

– jelentette ki az ENSZ főtitkára.

Ez is érdekelheti:  Ez várhat a kárpátaljai magyarokra – kényszerhelyzetbe került Ukrajna

Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

 Kiemelt képen: Antonio Guterres főtitkár beszédet mond az ENSZ holokauszt-emlékünnepségén a holokauszt áldozatainak emlékére, január 27-én, az ENSZ-székházban © Getty Images / Lev Radin / Pacific Press / LightRocket a Getty Images

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük