KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Amerikai lap: Putyin megosztja a Nyugatot

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Vlagyimir Putyin orosz elnök ismeri a NATO gyengeségeit és hiányosságait, és továbbra is olyan erős és alattomos alak a világpolitikában, hogy a Nyugatnak esélye sincs legyőzni. Ráadásul Kínát stratégiai eszközként kezeli – erre a következtetésre jutott Harlan Ullman, a Killowen Group tanácsadó cég vezetője.

A The Hill című amerikai lap hozta le Ullman „Mi Putyin következő lépése?” című cikkét, amelyben részletesen elemzi az orosz vezető kezében lévő ütőkártyákat.

„Melyek azok a lehetséges stratégiai, gazdasági, taktikai és katonai előnyök, amelyeket Putyin ki tud használni? Az Ukrajna elleni háborúban az erő és a mennyiség áll Putyin oldalán. Kétségtelenül nagyon is jól látja a Nyugatnak azokat a gyengeségeit és hibáit, amelyeket ki tud használni. Ebben a tekintetben elsősorban az energiát és az élelmiszer-ellátást fogja felhasználni az észak-atlanti szövetség megosztására. Azt mindenki jól tudja, hogy Európa nagyban függ az orosz gáztól.
– jegyzi meg a szakértő.
Rámutat arra is, hogy amennyiben a benzin ára továbbra is ilyen magas marad, az bizony elég komoly problémát okoz majd Joe Biden hazai támogatottságában, melyet tovább súlyosbít az infláció, ami jelentősen korlátozhatja a nyugati államok közös kiállását Ukrajna sok milliárd dolláros támogatásával kapcsolatban.
Putyin úgy véli – hangsúlyozza Ullman -, hogy az USA kénytelen volt kétfrontos háborút tervezni. Egyrészt Oroszország, másrészt Kína ellen. Azzal is tisztában van, hogy ez egy rendkívül ostoba stratégia. Felemlíti, hogy Napóleon és Hitler történelmi példáját.
Ullman szerint Oroszországnak Kína olyan stratégiai eszköz a kezében, amin keresztül meg tudja kerülni a nyugati gazdasági szankciókat, miközben az Egyesült Államok arra kényszerül, hogy megossza stratégiai erejét a két fő ellenfele között.

 

Az elemző arra is felhívja a figyelmet, hogy Putyinnak másra is van befolyása. Bár Litvánia az uniós szankciókra hivatkozva blokkolja bizonyos áruk és szolgáltatások szállítását Kalinyingrádba, az Oroszország felől érkező rejtett katonai fenyegetés máris erős reakciót váltott ki a balti országokban az EU irányába – írja a tanácsadó cég vezetője.

Amíg a Nyugat képtelen megérteni, hogy Putyin miért biztos abban, hogy az idő neki dolgozik és mindent továbbra is ugyanúgy folytat, mint eddig, nem változtatva stratégiáján, addig nehéz optimistának lenni egy életképes ellenstratégia esélyeit illetően

 

Kiemelt kép: Vlagyimir Putyin / Forrás: Kreml honlapja

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: