KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Általános sztrájk Franciaországban a kormány ellen (videóval)

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Franciaországot kedden általános sztrájk bénította meg. A dolgozók az infláció által felemésztett bérük emelését követelték. A munkabeszüntetést kormányellenes tüntetések kísérték, néhány városban a tüntetők összecsaptak a csendőrséggel – jelentették a hírügynökségek Párizsból.

Az elégedetlenség szikrája attól lobbant lángra, hogy a munkáltatók, a kormány nyomására nem tettek eleget az olajfinomítókban dolgozók 10 százalékos bérkövetelésének, a munkások ezért ölbe tették a kezüket, a benzinkutaknál pedig óriási sorok alakultak ki, és órákig kellett várni, míg az autósok tankolhattak. Üzemanyag híján átmenetileg bezárt a benzinkutak 30 százaléka. Különösen Párizst és Észak-Franciaországot sújtotta, hogy sok helyütt nem lehetett üzemanyaghoz jutni.

A finomítók megmozdulása lavinaszerűen söpört végig az országon, csatlakozott hozzá az egész ipar, a vasutasok, a metrósok, a tanárok, a közszolgálatban dolgozók. A sztrájk miatt két vonat közül csak egy indult.

„A tárgyalások ideje lejárt” kijelentésével olajat öntött a tűzre Bruno Le Maire gazdasági miniszter. A tiltakozás nyomban kormányellenessé vált, a szakszervezetek tehetetlenséggel vádolják Macron elnököt amiatt, hogy nem fékezi meg az árakat, Macron pedig a baloldalt teszi felelőssé a feszültség szításáért, és tudatta, hogy türelme nem határtalan.

Az általános sztrájk mindössze két nappal követte a megélhetés súlyosbodása miatt tartott párizsi tüntetést.

 

Kiadta: Magyar Békekör

Így estek neki a rendőrök a párizsi tüntetőknek:

Ez is érdekelheti:  Újabb település bevételéről számolt be az orosz védelmi minisztérium

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük