KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

A Twitteren estek neki az ukrán parlamentnek az ukrán náci kollaboráns ünneplése miatt

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az ukrán parlament közösségi médiában közzétett, a második világháborús náci kollaboráns, Sztepan Bandera (1909-1959) születésnapját ünneplő bejegyzése számos elítélő reakciót váltott ki lengyel tisztviselők, valamint amerikai és izraeli kutatók és újságírók részéről. A Verhovna Rada a felháborodás miatt törölte a tweetjét.

A már törölt posztban, amely szerint Bandera január 1-jén ünnepelte volna 114. születésnapját, egy tőle származó idézet és egy fotó szerepelt, amelyen az ukrán fegyveres erők főnöke, Valerij Zaluzsnyij tábornok látható, a háttérben a náci kollaboráns nagyméretű portréjával.

A Rada egy másik, szintén mostanra törölt posztja azt idézte, hogy Bandera azt mondta, hogy “az ukrán nacionalizmus teljes és legfőbb győzelme akkor jön el, amikor az orosz birodalom megszűnik létezni” – jelentette hétfőn a Haaretz című izraeli lap. Zaluzsnyij “jól ismerte” “Sztepan Bandera ezen utasításait” – idézte a hírportál a posztot.

A bejegyzést Ukrajna nyugati támogatói, különösen Lengyelország nem fogadta túl jól.

“Bandera a lengyelek 1943-44-es népirtásáért felelős gyilkos volt” – írta Kacper Plazynski, a lengyel parlament EU-ügyi bizottságának vezetője egy tweetben, hozzátéve, hogy az Ukrán Felkelő Hadsereg – az Ukrán Nacionalisták Szervezetének

Bandera által vezetett militáns szárnya – “mintegy 100 ezer lengyel civilt ölt meg borzalmas módon”.

Egy másik lengyel parlamenti képviselő és volt belügyminiszter-helyettes, Sylwester Tulajew csatlakozott Plazynski bírálatához. Andrzej Pawlikowski lengyel dandártábornok, a Kormányvédelmi Hivatal (BOR) korábbi vezetője ragaszkodott ahhoz, hogy a Banderára történő megemlékezés “erős ellenállást kell, hogy kiváltson”.

Még Kijev lelkes támogatóit is felbőszítette a Moszkvával folyó konfliktusban a tweet. Eugene Finkel ukrán származású amerikai politológus, aki korábban azzal vádolta Oroszországot, hogy “népirtást” követ el Ukrajnában, “megdöbbentőnek” nevezte a lépést.

“Bandera gyűlölte volna a demokratikus, liberális Ukrajnát. Ő lett volna az első a sorban, hogy meggyilkolja annak zsidó elnökét” – írta Finkel Twitter-bejegyzésében, utalva Volodimir Zelenszkij zsidó származású ukrán államfőre.

Izraelben a Haaretz egyik újságírója, Sam Sokol válaszul a kijevi bejegyzére “ukrán ultranacionalistának és antiszemitának” nevezte Banderát, akinek követői a második világháború alatt etnikai tisztogatási kampányt folytattak a zsidók és lengyelek ellen.

Banderát 2010 óta hivatalosan nemzeti hősként ünneplik Ukrajnában. Az ukrán nacionalisták rendszeresen fáklyás felvonulásokkal és hatalmas tüntetésekkel ünnepelték január 1-jén a születésnapját.

Orosz Hírek

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: