KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Zelenszkij újabb lépést tett az „európai jogállamiság” jegyében

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az új ukrán médiatörvény bizonyára megfelel von der Lejjebb elvárásainak

A kritikusok szerint a Zelenszkij által aláírt új médiatörvény korlátozhatja a sajtószabadságot Ukrajnában – írta meg a The New York Times. Hozzátették,

a törvényt elfogadó törvényhozók szerint a törvény egy újabb lépés az európai uniós tagság irányába, de azt az újságírók elítélik, mivel az a cenzúra irányába tett lépés.

Mint írták, Zelenszkij olyan törvényt hozott, amely kiterjeszti az ukrán kormány szabályozási jogkörét a hírmédiára, és amely újságírószervezetek figyelmeztetése szerint alááshatja a sajtószabadságot az országban. A korábbi tervezetek felhatalmazást adtak a szabályozó hatóságnak arra, hogy bírságokat szabjon ki a hírmédiumokra, visszavonja engedélyeiket, bírósági végzés nélkül ideiglenesen blokkoljon bizonyos online kiadványokat, és felszólítsa a közösségi médiaplatformokat és a Google-hoz hasonló keresőóriásokat, hogy távolítsák el a törvényt sértő tartalmakat.

Felháborodtak a jogvédők

Ukrán újságírók és nemzetközi sajtószabadság-csoportok azonban riadót fújtak a médiatörvénnyel kapcsolatban, miközben az a parlamentben haladt előre, mondván, hogy az messze túlmutat azon, amit az Európai Unió előír, és azzal vádolták a kormányt, hogy

a tagsági kötelezettségeket ürügyként használja fel a sajtó nagyobb ellenőrzésének megszerzésére.

Az Európai Újságíró Szövetség, amelynek főtitkára a törvény egy korábbi tervezetét „a legrosszabb önkényuralmi rendszerekhez méltónak” nevezte, pénteken azt mondta, hogy a jogszabály továbbra is ellentétes az európai sajtószabadság normáival, mivel nem garantálható az állami médiaszabályozó függetlensége, amelynek tagjait az elnök és a parlament nevezi ki.

Mandiner

Kiemelt kép: The Time Magazine – The man of the year 2022: Zelenszkij

Ez is érdekelheti:  Válság a szomszédban: bukhat Ausztria kormánya is?

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük