Figyelem! - Fontos nemzeti kezdeményezés az ENSZ illetékes fórumaihoz kárpátaljai honfitársaink védelmében

KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Benedek halálával Ferenc pápa felülvizsgálhatja visszavonulásának lehetőségét

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Hat hónappal ezelőtt felmerült a pletyka, de Ferenc pápa tagadta, hogy egészségügyi problémák miatt lemondásra készülne. Januárra viszont az is kiderült, hogy nyugalmazása esetén hol élne, és milyen egyházi státuszt kapna.

XVI. Benedek szombaton halt meg: 600 év során ő volt az egyedüli pápa, aki nem haláláig látta el a katolikus egyház vezetői feladatait, hanem idő előtt visszavonult. Amennyiben Ferenc is a visszavonulás mellett döntött volna, két nyugdíjas és egy uralkodó pápával számolt volna a Vatikán. A Reuters szerint most viszont fordulhat a kocka: Benedek halálával ugyanis Ferenc pápa felülvizsgálhatja a kérdést, hogy mi történne, ha az életfogytig tartó hivatali szolgálat helyett a visszavonulás mellett döntene.

Ferenc pápa 86 éves, jelenleg egy évvel több, mint amikor Benedek 2013-ban nyugdíjba vonult. Botot használ és kerekesszéket, de igen aktív: januárban Afrikába készül, augusztusban pedig Portugáliába. Leszögezte: abban az esetben természetesen lemondana, ha mentális vagy fizikai állapota akadályozná pápai feladataiban, és nem tudná elvezetni az 1,3 milliárd tagú katolikus egyházat.

Stoffán György: Egyház, pápa nélkül…

 

Már nem elképzelhetetlen a nyugalmazás

Figyelembe véve, hogy az emberi élettartam nőtt, már a pápa nyugdíjazása sem elképzelhetetlen. Ferenc pápa múlt hónapban egy spanyol újságnak nyilatkozva azt mondta, hogy nem áll szándékában meghatározni a pápák emeritus (nyugalomba vonult) jogi státuszát, bár korábban már jelezte, hogy egy vatikáni osztály írhatna erre vonatkozó szabályokat.

Egy Benedekhez közel álló ausztrál bíboros, név szerint George Pell azt írta, hogy szerinte egy nyugalmazott pápa megtarthatná a „pápa emeritus” címet, de vissza kellene lépnie bíborosnak, neve mellett pedig mindkét titulusnak szerepelhetne. Pell hozzátette: szerinte egy volt pápának nem kellene fehér ruhát viselnie, miként Benedeknek, aki haláláig azt hordott. Pell már 2020-ban azt mondta a Reutersnek, hogy a katolikusok számára fontos, hogy tisztában legyenek vele:

csak egy pápa van.

A Bolognai Egyetem akadémikusai és kánonjogi szakértői is tanulmányozták a kérdést, és Pellhez képest árnyaltabban látják a választ: azt mondják, hogy az egyház még a látszatát sem kockáztathatja annak, hogy „két feje vagy két királya” legyen, de megjegyzik: egy volt pápának nem kellene visszatérnie a bíborosi ranghoz, hanem „Róma tiszteletbeli püspökének” neveznék ki.

Ferenc a Reutersnek azt mondta, hogy nyugalmazása esetén nem maradna a Vatikánban, és nem térne vissza szülőföldjére, Argentínába sem. Szerényen élne az olasz fővárosban, egy nyugdíjas papok számára fenntartott intézményben. „Ez az én egyházmegyém” – indokolta, és hozzátette: szeretne egy nagyobb templom közelében lenni, hogy utolsó napjain a bűnbocsánattal tölthesse.

Euronews

Várjuk véleményét itt!

%d bloggers like this: