A Nemzet Zászlója az Andrássy Úton - Drábik János gondolatai a rendezvényről

KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

A szegényített brit urán már Ukrajnában van

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A brit kormány már megkezdte a szegényített uránnal töltött lőszerek szállítását Ukrajnába – mondta James Heappey fegyveres erőkért felelős miniszter, megjegyezve, hogy a brit hadsereg nem követi nyomon, hol használják a fegyvereket.

Kenny MacAskill skót parlamenti képviselő kérdéseire válaszolva Heappey kedden megerősítette, hogy már megérkezett Ukrajnába a DU lőszer a brit gyártmányú Challenger 2 harckocsihoz, bár nem volt hajlandó kommentálni a Kijev által „a szállított lövedékek felhasználási arányát”.

„Több ezer lövedéket küldtünk Ukrajnába a Challenger 2 lőszerekből, köztük szegényített urániumtartalmú páncéltörő lövedékeket”

– mondta, hozzátéve, hogy a fegyverek „már az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) felügyelete alatt állnak”, és a brit védelmi minisztérium „nem ellenőrzi azt, hogy hol használják fel ezeket az ukránok”.

Arra a kérdésre, hogy a kormánynak kötelessége-e „segíteni az Ukrajnában a konfliktus után használt szegényített uránt tartalmazó lövedékek eltakarításában”, a miniszter kijelentette, hogy erre „semmilyen vállalása vagy kötelezettsége nincs”.

Míg Heappey azt állította, hogy a szegényített uránt tartalmazó lőszerek által okozott egészségügyi és környezeti kockázatok „alacsonyak”, és egy 2007-es kormányzati tanulmányhoz végzett „brit katonai veteránok megfigyelésére” hivatkozott, addig a legújabb kutatások azt mutatják, hogy a lőszerek mégiscsak hordozhatnak egészségügyi kockázatokat.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen: A brit hadsereg ukrán harckocsizókat képez ki a Challenger 2-n © YouTube / Egyesült Királyság Védelmi Minisztériuma

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: