KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

A szankciók hatása: a tavalyihoz képest duplájára nőtt a májusi gépjárműeladások száma Oroszországban (videó)

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az oroszországi autóeladások jó úton haladnak a nyugati szankciók kezdeti negatív hatásai után, mivel a májusi eladások több mint kétszeresére nőttek a tavalyi évhez képest – jelentette kedden az Európai Vállalkozások Szövetsége (AEB).

Az új személygépkocsik és könnyű haszongépjárművek (LCV) értékesítése Oroszországban a múlt hónapban az előző évhez képest 112%-kal 51 500 darabra emelkedett, részben kilábalva az iparág tavaly tapasztalt drámai visszaeséséből.

A jelentés szerint az év első öt hónapjában összesen 228 500 új személygépkocsit és kishaszonjárművet adtak el az országban, ami 26%-kal kevesebb, mint 2022 azonos időszakában.

Az orosz LADA volt a legkelendőbb márka az országban a májusban eladott 115 800 darab autóval, ami 72%-os növekedést jelent a tavalyi évhez képest – közölte az AEB. A piaci részesedés szerinti első tíz márka közül hatot a kínai autógyártók vittek, amelyek továbbra is a távozó nyugati cégek által hagyott űrt töltik be.


Utazás Russellel Youtube csatornán Russel, most éppen egy nem régen megnyílt moszkvai autószalonba látogatott el, hogy szemügyre vegye a Moskvich 3e-t, ami a Moskvich 3 elektromos változata. A videóhoz magyar feliratot is be lehet kapcsolni:


Különösen a Haval eladásai nőttek több mint nyolcszorosára, 7600 autóra a múlt hónapban, és a statisztikák azt mutatják, hogy az idei év eddigi összes eladása elérte a 31 600 darabot. A Geely-ből kissé lemaradva, de szintén nyolcszoros mennyiséget, 7000 darabot értékesítettek májusban, 2023 első öt hónapjában pedig összesen 25 900 darabot.

Az orosz autóipart, amely korábban nagymértékben függött a külföldi beruházóktól és beszállítóktól, az ukrajnai konfliktus miatt bevezetett nyugati szankciók miatt a nemzetközi gyártók elvándorlása sújtotta. Az új autók eladásai tavaly 59%-kal zuhantak, mivel az amerikai, európai és japán autógyártók vagy elhagyták az országot, vagy felfüggesztették az autók és alkatrészek szállítását, és a helyi gyártást határozatlan időre leállították.

Eközben a kínai autógyártók jelentős terjeszkedésbe kezdtek az orosz piacon, és az Autodom autókereskedőlánc szerint idén várhatóan elérik a teljes értékesítés 60%-át. Kína tavaly több mint 160 000 autót exportált Oroszországba, ami több mint kétszeresére növelte korábbi részesedését az ország autópiacán.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kapcsolódó:

Megvannak az oroszok a Renault nélkül is – visszatért az ikonikus szovjet autómárka

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: