KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

A nyugati fegyverek és az orosz drónok pusztító találkozása − videókon az ukrán ellentámadás

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Lassan egy hete annak, hogy az ukrán haderő megkezdte régóta várt ellenoffenzíváját. A legtöbb információ és szakértői elemzés szerint a támadásnak három fő iránya van: a hónapokig ostrom alatt tartott Bahmut városától északra és északnyugatra, valamint a donyecki és zaporizzsjai területeken.

Az ukrán erők több kisebb települést is visszafoglaltak, azonban a média és a közösségi oldalak nem ettől hangosak. A reflektorfény sokkal inkább az oroszok által kilőtt vagy éppen megkaparintott nyugati harckocsikra, harcjárművekre és más hadi eszközökre irányul.

A fenti videóösszeállítás az orosz Lancet-családba tartozó kamikaze drónok sikereiről számol be. A közel tízperces felvétel tanulsága alapján a pilóta nélküli eszközök segítségével az oroszok számos tüzérségi és légvédelmi rendszert és más hadi eszközt semmisítettek meg. A Lancet egyébként az oroszok egyik leghatékonyabb fegyverének bizonyul a háború során, 2022 ősze óta intenzíven használja az orosz haderő a kamikaze drónokat.

Az oroszoknak egyébként külön motivációjuk is van a nyugati hadi eszközök megsemmisítésére: az orosz védelmi tárca közlése szerint több mint tízezer orosz katona kapott jutalmat ellenséges haditechnikai eszköz megsemmisítéséért vagy elfogásáért a háború kezdete óta. A tárca beszámolója szerint tavaly 7064 katonát jutalmaztak 11 586 ukrán és nyugati haditechnikai eszköz megsemmisítéséért, az idei év öt hónapjában pedig 3193-at 4145-ért. Egy friss felvétel szerint a jutalmazott katonák száma bővült, ugyanis az oroszok egy brit Mastiff páncélozott járművet is zsákmányoltak a napokban. Ezt megelőzően egyes videók szerint két Leopard 2 típusú német harckocsi, valamint több M2A2 Bradley ODS-SA gyalogsági harcjármű került orosz kézre.

Magyar Nemzet

Kiemelt kép: Ukrán katonák önjáró tüzérségi jármûvel lõnek az orosz erõk által ostromlott kelet-ukrajnai Bahmutban 2023. május 15-én (Fotó: MTI/AP/LIBKOS)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: