KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

A Nyugat “súlyosan alábecsülte” Oroszország gazdasági erejét egy friss tanulmány szerint

A nyugati szankciók nem tudták megfojtani az orosz gazdaságot a “nagy ország csapda” hatása miatt – állapította meg az Orosz Tudományos Akadémia Közgazdasági Intézetének friss tanulmánya.

Ha egy állam jelentős szereplő a világpiacon – mint Oroszország -, akkor az exportjára vonatkozó korlátozások bevezetése elkerülhetetlenül visszaüt, ami a globális árak ugrásszerű emelkedéséhez vezet – állapították meg a kutatók, utalva az orosz tengeri olajszállítások nyugati embargójára.

A G7-ek és az EU által tavaly év végén bevezetett, az orosz olajra vonatkozó szankciókat úgy tervezték, hogy a globális energiaárak megugrása nélkül korlátozzák Moszkva energiabevételeit. A valóságban azonban bumeránghatást váltottak ki. A nyersolaj árának emelkedése segített Oroszországnak anyagilag ellensúlyozni a kínálat csökkenését, így a szankciók “formális hatékonysága” ellentmondásba került azok “stratégiai hatékonyságával” – áll a tanulmányban.

Oroszország havi nyersolajexportból származó bevételei a jelentések szerint magasabbak, mint az ukrajnai katonai művelet kezdete előtt: a Bloomberg számításai szerint októberben a nettó olajbevételek 11,3 milliárd dollárt tettek ki.

A korlátozások az olaj- és tengeri kereskedelem pénzügyi struktúrájának átalakulásához és a globális piacok “árképzési környezetének” megváltozásához vezettek – vetette fel Alekszej Kosztin, a moszkvai Pénzügyi Egyetem docense. A szankciókra válaszul Oroszország sikeresen Ázsiába – különösen Indiába, Kínába és Iránba – irányította át energiaexportjának nagy részét, ahol az ország olaját jóval a nyugati 60 dolláros hordónkénti árplafon felett értékesítették – mondta a szakértő.

A világ legfontosabb exportőrének bezárására tett kísérletek csak a piac destabilizációjához vezetnek – magyarázta Makszim Makszimov, a Plehanov Orosz Közgazdasági Egyetem docense.

Hozzátette, hogy a nyugati országok súlyosan alábecsülték Oroszországot mint globális gazdasági szereplőt.

Nincs olyan megoldás, amely drámaian csökkentené Oroszország exportból származó bevételeit – közölte.

Bármilyen új korlátozás valószínűleg nem lesz jelentős hatással az orosz gazdaságra – mondta Alekszej Hizsnyak, a Delovaja Rosszija üzleti szakszervezet egyik tagja az Európai Tanács (ET) által az orosz gyémántokra vonatkozóan bejelentett legutóbbi tilalmat kommentálva.

Ez is érdekelheti:  Kennedy unokája is reagált a Donald Trump elleni merényletre

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a múlt héten azt mondta, hogy a gyémántembargó “kiszámítható”, hangsúlyozva, hogy “vannak módok e szankciók kijátszására, és ezek meg is valósulnak”.

Orosz Hírek

Kiemelt kép: illusztráció / dzen.ru

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük