KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

A Nyugat dominanciája a végéhez közeledik, mondja a volt brit miniszterelnök

A modern történelemben először fordulhat elő, hogy a Kelet egyenrangú lehet a Nyugattal, mivel az Egyesült Államok és szövetségesei globális dominanciája véget ér – mondta Tony Blair volt brit miniszterelnök.

A Covid-19 világjárvány és az ukrajnai konfliktus hatásai miatt “a nyugati lakosság nagy részének életszínvonala stagnál” – állapította meg Blair a Ditchley Alapítványban szombaton tartott évente megrendezésre kerülő előadásában.

“A nyugati politika zűrzavarban van – még jobban partizán, csúnya, nem produktív; és a közösségi média táplálja”, ami mind a bel-, mind a nemzetközi ügyekre kihat – mondta Blair, aki szerint Oroszország ukrajnai katonai műveletének “sarkalatos pontként kellene újraélesztenie [a nyugati] küldetéstudatunkat”.

A 69 éves Blair, aki 1997 és 2007 között volt brit miniszterelnök elmondta, hogy szerinte “az évszázad legnagyobb geopolitikai változása nem Oroszországtól, hanem Kínától fog jönni”.

“A nyugati politikai és gazdasági dominancia végéhez közeledünk. A világ legalább kétpólusú, de lehet, hogy többpólusú lesz” – jósolta.

Kína, amely “már most a világ második szuperhatalma”, a Nyugattal fog versenyezni “nemcsak a hatalomért, hanem a rendszerünk, a kormányzásunk és az életmódunk ellen” – figyelmeztetett a munkáspárti politikus. Peking “nem lesz egyedül. Szövetségesei lesznek. Oroszország most már biztosan. Esetleg Irán”.

“Ez az első alkalom a modern történelemben, hogy a Kelet egyenrangú lehet a Nyugattal” – tette hozzá.

A volt miniszterelnök szerint az ukrajnai események világossá tették, hogy a Nyugat “nem számíthat arra, hogy a kínai vezetés úgy viselkedik, ahogy mi azt racionálisnak tartjuk. Ne értsenek félre. Nem azt mondom, hogy Kína a közeljövőben megpróbálná erőszakkal elfoglalni [Tajvan önigazgatású szigetét]. De nem alapozhatjuk politikánkat arra a bizonyosságra, hogy nem tenné”.

Ahhoz, hogy az új környezetben releváns maradjon, a Nyugatnak közös stratégiát kell kidolgoznia, amelyet “koordinációval, elkötelezettséggel és hozzáértéssel kell követnie”, magasabb védelmi kiadásokkal, hogy “fenntartsa a katonai fölényt”, miközben az úgynevezett “puha hatalmat” a fejlődő országokkal való kapcsolatok kiépítésével bővíti – összegzett Blair.

Ez is érdekelheti:  Oroszország csapást mért a kijevi parancsnoki központra

Orosz Hírek

Kiemelt kép: telegraph.co.uk

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük