KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

A Nemzetegyesítők posztumusz tiszteletbeli tagjukká fogadták a néhai erdélyi cigányvezetőt

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A néhai erdélyi cigányvezető, hazánkba menekült a román hatóságok bosszúja elől, s védelmet kért az 1990-es marosvásárhelyi magyarellenes pogrom kapcsán.

Marosvásárhely főtere 1990. március 21-én. / Fotó: Vajda György

Ő vezette a hidegvölgyi cigányokat, akik a magyarok megmentésére siettek. Ő volt aki azt kiabálta: Ne féljetek magyarok megjöttek a cigányok! Akik becsületesen nekiestek a leitatott, vérszomjas román tömegnek. Hosszú rendőrségi kínzások után Magyarországon kért politikai menedékjogot, ám 1992. január elején a menekültügyi hivatal közölte vele, hogy kérelmét elutasították, 15 napon belül el kell hagynia Magyarországot. Azonban újabb kérelmével és újabb dokumentumokat beadva az eljárás folytatódott.

Május elején megkapta a menekültstátust, ami azonban nem járt támogatással. Így 1993-ban útlevelet váltott és Franciaországba emigrált, s ott próbált menekültstátust szerezni, de kiutasították. Visszatért Magyarországra, ahol már a reptéren várta a rendőrség.

Közölték vele, hogy 30 napon belül el kell hagynia az országot. Magyarországon csak bujkálva tudott dolgozni, s így egy rendőri igazoltatás során értesült, hogy már egy éve megkapta a menedékjogot.

Az1990-es évek végétől a Roma Sajtóközpontnál tevékenykedett, de szegényen, hajléktalanul halt meg 2009-ben.

A Nemzetegyesítő Mozgalom arra kérte a miniszterelnököt, hasson oda, hogy az egyetem diákszállóját Szegeden, nevezzék át a hazaáruló, majd bolsevik kém Károlyi Mihályról a magyarokat megsegítő becsületes cigány: Puczi Béla nevére! Legalább jelképesen tegyük jóvá a hibát, amit elkövettünk egy igazi, bátor és cselekvő, cigány-hungarussal szemben! – írták a Nemzetegyesítők.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Ez is érdekelheti:  Peszkov így reagált Orbán Viktor magyar-orosz közös határ kijelentésére

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük