KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

A magyar modellt követheti az új olasz kormány

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A baloldaliak fasisztának, Benito Mussolini örökösének nevezik, a higgadtabb megfigyelők az olasz konzervatívizmus leghitelesebb szószólójának. Ő Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek ellenzéki parlamenti párt vezetője, aki az előrejelzések szerint Olaszország első női miniszterelnöke lehet.

Megvalósulhat az, ami korábban elképzelhetetlennek tűnt: a legutóbbi, 2018-as parlamenti választásokon a szavazatok mindössze 4,4 százalékát megszerző Olasz Testvérek (FdI) kerülhet ki győztesként a Draghi-kormány megbukása nyomán előre hozott szeptemberi választásokon. A felmérések szerint Giorgia Meloni pártja 23,8 százalékos eredményt érhet el, s ha a 22,5 százalékos támogatottságnak örvendő baloldali Demokrata Párt meg is előzné az FdI-t,

csak a három jobboldali párt koalíciója lenne képes parlamenti többséggel a háta mögött kormányt alakítani. Ez esetben pedig minden bizonnyal a még mindig csak 45 éves Meloni lenne a miniszterelnök.

Giorgia Meloni munkáscsaládba született, egy szardíniai könyvelő és egy szicíliai háziasszony gyermekeként látta meg a napvilágot Rómában. Tizenegy éves volt, amikor édesapja elhagyta őket, Giorgia kocsmai pultosként és bolhapiaci árusként vállalt munkát, hogy kisegítse édesanyját. Ezek a sanyarú évek faragtak belőle küzdeni képes politikust. Már 15 évesen politikai pályára lépett, először a Benito Mussolini követői által alapított Olasz Szociális Mozgalomban, majd annak utódpártjában, a Nemzeti Szövetségben. Az alakulat 2009-ben egyesült Silvio Berlusconi akkori miniszterelnök Forza Italia nevű pártjával, Meloni pedig 29 évesen ifjúságügyi miniszter lett. Szakértők megjegyzik: Berlusconi számos női párttársával és pártfogoltjával ellentétben Melonit nem a megnyerő külseje, hanem valódi politikusi tehetsége miatt léptette elő. Amikor terhes volt első és egyetlen leánygyermekével 2016-ban, politikustársai azt tanácsolták neki, ne induljon a római főpolgármesteri posztért, mert azzal gyengíti a jobboldal esélyeit. Az akkor már az általa megalapított Olasz Testvéreket vezető Meloni nem hallgatott rájuk: húsz százalékkal a harmadik helyen végzett, kétszer annyi szavazatot szerezve, mint a Forza Italia jelöltje.

Nő vagyok, anya, olasz és keresztény, és ezt senki sem veheti el tőlem

 – idézi gyakran a sajtó Giorgia Meloni híressé vált kijelentését, amely nemzeti-konzervatív értékrendje mellett sokak szerint annak is a jelképe, hogy a politikusok közül ő tartott ki legkövetkezetesebben elvei mellett. Akkor is, amikor Mario Draghi vezetésével tavaly februárban megalakult a római egységkormány, baloldali pártok, illetve Meloni két jobboldali szövetségesének, a Matteo Salvini vezette Ligának és a Forza Italiának a részvételével. Az Olasz Testvérek maradt az egyetlen komolyan vehető párt az ellenzék soraiban, elemzők szerint pedig ebben a szerepükben erősödtek meg.

Ez is érdekelheti:  Nagy területet foglaltak el az orosz csapatok Harkov térségében, várják az ellenség reagálását
Matteo Salvinihez hasonlóan Giorgia Meloni is a magyar kormány egyik legszorosabb szövetségesévé lépett elő az elmúlt években,

nem véletlen, hogy felmerült a Fidesz csatlakozása az Európai Konzervatívok és Reformerek nevű pártcsaládhoz, amelynek Meloni a vezetője. A politikus asszony bevándorlás-, abortusz- és melegházasság-ellenes.

„Igen a természetes családokra, nem az LMBTQ-lobbira!”

– mondta júniusban.

Kormányra kerülése esetén Meloni a magyar modellhez hasonlóan a családalapítás ösztönzésére helyezné a hangsúlyt.

A politikus mindemellett az adócsökkentés és a nemzetek Európájának híve, az európai uniós szerződések módosítását követeli, illetve azt, hogy az alkotmány mondja ki: az olasz jog elsőbbséget élvez az unióssal szemben. A háború kérdésében azonban az Olasz Testvérek szembemegy a Liga és a Forza Italia álláspontjával, Meloni szerint továbbra is támogatni kell fegyverekkel Ukrajnát. – Olaszország nem kockáztathatja meg, hogy a nyugati szövetség gyenge láncszeme legyen – hangoztatta. Az már a jövő kérdése, hogy ez a téma viszályt szül-e majd egy esetleges jobboldali kormányban, de az biztos, hogy legelőször a háború okozta energia- és inflációs válsággal kell majd foglalkozniuk.

Kottász Zoltán / Magyar Nemzet

Kiemelt kép: AFP/Tiziana Fabi

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük