KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

A lengyel elnök nem hiszi, hogy Ukrajna képes lesz visszavenni a Krímet

A Krím félsziget történelmileg „nagyrészt” Oroszország része volt – mondta Andrzej Duda lengyel elnök, akinek kétségei vannak afelől, hogy Ukrajna képes lesz-e azt visszafoglalni.

A lengyel elnök pénteken a Kanal Zero YouTube-csatornának nyilatkozott. Arra a kérdésre, hogy szerinte Ukrajna képes lenne-e visszafoglalni a Krímet Oroszországtól, amit Kijev többször is hangoztatott, Duda azt mondta, hogy ezt nagyon nehéz megmondani, különösen a félsziget ” sajátos” történelmét figyelembe véve.

„Nem tudom, hogy [Ukrajna] visszaszerzi-e a Krímet, de úgy vélem, hogy Donyecket és Luganszkot igen”

– jelentette ki, utalva a két köztársaságra, amelyek 2014-ben szakadtak el Ukrajnától, és 2022 végén népszavazás útján csatlakoztak Oroszországhoz.

A Krím azonban „különleges hely”, többek között „történelmi okok miatt is”

– érvelt a lengyel elnök.

„Valójában, ha a történelmi időt nézzük, akkor annak nagy részében Oroszország kezében volt”

– szögezte le Duda.

A vitatott megjegyzések rossz fogadtatásra találtak Lengyelországban és Ukrajnában egyaránt. Kijev megbízottja, Vaszilij Zvarych az X-en (korábban Twitter) ismételten megerősítette Ukrajna céljait, hogy visszafoglalja az összes olyan területet, amelyre igényt tart.

„A Krím Ukrajna: az, és az is marad”

– írta.

„A Krím visszafoglalása közös feladatunk és kötelezettségünk a szabad világgal szemben”.

Duda valamint a Jog és Igazságosság (PiS) párt ellenfelei, vagyis az EU-párti Polgári Koalíció (KO), nem mulasztották el az alkalmat, hogy kijelentése miatt támadják az elnököt. Roman Giertych lengyel miniszterelnök, aki korábban a PiS tagja volt, jelenleg pedig a KO tagja, arra figyelmeztetett, hogy a területek történelmi megközelítése veszélyes lehet Lengyelország területi integritására.

„Micsoda hihetetlenül ostoba kijelentés!”

– írta Giertych.

„Szeretném emlékeztetni Duda urat, hogy vannak olyan városok az országunkban, amelyek történelmük során rövidebb ideig tartoztak Lengyelországhoz, mint egy másik országhoz”

– tette hozzá.

Ez is érdekelheti:  Az európai demokrácia nem cirkusz

A megjegyzéseivel feltehetően a Lengyelországhoz csatolt, korábban német területekre utalt, miután a második világháborút követően Sztálin elképzelései szerint újrarajzolták Lengyelország térképét.

A bírálat hatására Duda magyarázatot adott megjegyzéseire, és kitartott amellett, hogy álláspontja Ukrajna területi követeléseivel kapcsolatban változatlan, és „az első pillanattól kezdve egyértelmű”.

„Oroszország támadása Ukrajna ellen és a nemzetközileg elismert ukrán területek, köztük a Krím megszállása bűncselekmény”

– írta szombaton egy X-bejegyzésben.

A Krím a 2014-es Majdan-puccsot követően szakadt el Ukrajnától, amelyben megbuktatták a demokratikusan megválasztott elnököt, Viktor Janukovicsot, ami végül az akkori ukrán Donbasszban kirobbantotta a konfliktust. A Krím egy, a félsziget egészére kiterjedő népszavazást követően csatlakozott Oroszországhoz, amelynek során a helyi lakosság elsöprő többséggel támogatta az újraegyesítés gondolatát. Moszkva többször kijelentette, hogy a félsziget feletti szuverenitása nem képezi tárgyalás kérdését.


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

Kiemelt képen: Andrzej Duda lengyel elnök /Fotó: PAP/Pawel Supernak

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

One thought on “A lengyel elnök nem hiszi, hogy Ukrajna képes lesz visszavenni a Krímet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük