KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

A belaruszok megszavazták (?): atomfegyvereket és hadsereget telepíthet Oroszország Fehéroroszországba

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Alkotmánymódosító referendumot tartottak Fehéroroszországban, a hivatalos eredmény bebetonozza Lulasenka hatalmát

A fehéroroszok vasárnap alkotmánymódosító referendum keretében megszavazták, hogy országuk állandó jelleggel adhat otthont az orosz haderőnek és orosz atomfegyvereknek is. Az alkotmányos reformcsomag egyébként Alekszandr Lukasenka elnök hatalmát is bebetonozza.

A történet ott kezdődött, hogy 2020-ban Alekszandr Lukasenka fehérorosz államfőt újraválasztották. Legalábbis a hivatalos eredmények szerint, amit viszont az ország jelentős része nem tudott elfogadni. Az ismét nyolcvan százalékos fölényt mutató eredmény olyannyira átlátszó csalás volt, hogy országos méreteket öltő tüntetéshullám indult Lukasenka távozását követelve. A tüntetések általános sztrájkba csaptak át.
A belpolitikai válság olyan mértékben gyengítette meg Lukasenka pozícióját, hogy az addig Európa és Oroszország között egyensúlyozó elnök végleg elszigetelődött az EU-tól, hatalma megtartása érdekében pedig elfogadott minden olyan orosz kezdeményezést, aminek addig ellenállt. Például a két ország uniójáról szóló egyezményre is hajlandó volt támogatni – pedig hosszú éveken keresztül elutasította azt.
Azonban nyilvánvaló vált, hogy az hatalmi utódlás komoly feszültségeket hozhat felszínre Fehéroroszországban is, tehát olyan reformokra van szükség, amelyek garantálják a jelenlegi hatalmi kör érdekeinek érvényesülését. A zavargások leverése után kidolgoztak egy alkotmánymódosító csomagot, amely nem csak bebetonozza Lukasenka hatalmát, de ennek érvényesítésére biztosítja az orosz haderő jelenlétét is.
A referendum vasárnap zajlott, miközben az ukrán offenzíva miatt nem csak háborús hangulat uralkodott az országban, de jelentős orosz katonai jelenlét is. Az eredmény tehát aligha volt kétséges.
A Központi Választási Bizottság közlése szerint a népszavazáson részt vevők 65,16 szavazott a módosítások mellett, 10,07 százalékuk ellene. A részvétel 78,63 százalékos volt. Ahhoz, hogy a referendum érvényes legyen, minimum 50 százalékos részvételre volt szükség.
Az alkotmánymódosító csomag egy része egyébként mentelmi jogot biztosít a volt politikai vezetőknek hivatali idejük alatt elkövetett bűncselekmények alól. Az egyik legfontosabb módosítás pedig lehetővé teszi a 67 éves Lukasenka számára, hogy ha a 2025-ös választáson is győzedelmeskedik, akkor tíz évig megszakítás nélkül regnálhasson.
Ez is érdekelheti:  Orbán Viktor: Figyelmen kívül hagyták az emberek akaratát Brüsszelben

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük