KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

1989-ben ezen a napon hangzott el a Pozsgay-beszéd

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

1989. január 28-án, mikor az akkori pártfőtitkár Grósz Károly éppen Davosban a világgazdasági fórumon tartózkodott, Pozsgai Imre, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, államminiszter, kihasználta az alkalmat és népfelkelésnek nevezte az 1956-os forradalmat a Reggeli Krónikának adott interjúban.

Ez az interjú világossá tette, hogy milyen hatalmi harcok dúlnak az MSZMP berkein belül, miközben az ország gazdasága súlyos mélyrepülést vett. Az is nyilvánvaló volt, hogy egy olyan folyamat indult el, mely már visszafordíthatatlan és egyenesen vezetett az MSZMP megszűnéséhez, melynek örökségét az a Magyar Szocialista Párt (MSZP) vette át mely súlyos erkölcsi és anyagi felelősséggel tartozik a magyar nemzetnek az elhazudott rendszerváltásban betöltött tevékenységéért. Ebből az MSZP-ből szakadt ki és alakult meg a szemkilövető Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció, mely fel nem adva elődeinek a magyar társadalomra mért nemzetáruló cselekedeteit, most újra azon ügyködik, hogy a nemzetet megtévesztve ismételten megszerezze a hatalmat ugyanúgy külföldi segítséggel, ahogyan 1956-ban tették a szovjet szuronyok által.

Részlet az interjúból:

M.R.: Amit ön most elmondott, már az is felér egy kisebbfajta – legalábbis arra a korra értendő – rehabilitációval! Hogyan ítélik meg Nagy Imre 1956-os szerepét, tevékenységét?

Pozsgay: Ez az, ami körül még zajlanak a viták. (…) Ez a bizottság, a jelenlegi kutatások alapján, népfelkelésnek látja azt, ami 1956-ban történt. Egy oligarchisztikus és a nemzetet is megalázó uralmi forma elleni felkelésnek.

A videón Pozsgay Imre, Németh Miklós és Grósz Károly 

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Ez is érdekelheti:  Az EU nem lankad érveket gyártani nekünk a kilépésre

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük