Zetényi-Csukás Ferenc: Az ünnepek felé közeledve

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Vidéki nagyváros és hideg, szitáló eső. Fázósan húzom össze magamon az ősztől magamon felejtett fekete zakót. Gyalogosan vágok át a szegedi ligeten, majd egyszerre megállok:

A hajléktalan férfi újságpapírral letakarva fekszik a padon. Mellé ülök, megbököm és cigarettával kínálom. Nem haragszik rám, hogy elűztem zilált álmait.
Ősz haja kilóg a sapkája alól, ruházata ápolt és egyáltalán nincs alkoholszaga. Nem szólunk egymáshoz még akkor sem, amikor elveszi a cigarettát, amit neki kínálok.

Együtt nézzük a koszos teret, úgy két percig, majd egy ezrest nyomok a markába, kezet fogunk és neveket mormolunk. Hálás a tekintete és erős a kézszorítása, ahogyan sorsának elbeszélésébe kezd. Nem kértem, de szívesen hallgatom. Jólesik neki, hogy magammal egyenrangúnak veszem és figyelmemet reá fordítom. Sokat és hosszan beszél, egy drámákkal, szerencsétlenségekkel telis-tele lévő életről.
Az életéről…

Nehéz sors, emberi hibákkal, gyengeségekkel és szenvedélyekkel. Nem hibáztat senkit, nem panaszkodik. Mikor elhallgat, csak akkor kérdezem, de nem a múltról, hanem az elkövetkező terveiről…

-Az élet nem rossz – mondta az idős férfi, miközben rám emeli tekintetét.
-Olyan sok jó történt már magával, mondja?
-Olyan sok jót várok.
-Derék ez a bizalom, biztosan a csodában is hisz.
-Igen, hiszek a csodában, a végtelenségig. Hinni kell, csak nem szabad abbahagyni!
-És ha nem következik be a csoda, nem változik meg semmi az életében?
-Az az én hibám lesz. Akkor nem hittem eléggé és nem tettem meg mindent a csodáért.

Nem tudtam megszólalni, nem tudtam mit mondani neki. Csendesen búcsúzom tőle, a doboz cigarettámat és a lelkiismeretemből is egy darabot nála hagyok. Zavartan kívántam neki „Boldog Karácsonyt!”- miközben elszégyelltem magam.

Ahogyan feltámadt a szél, úgy csendesedett el bennem a mindenség. Most értettem meg igazán, hogy a bölcsességet nem csupán kiművelt emberfőink, jeles tudoraink taníthatják meg nekem, hanem egy szegény koldus is. Az egyszerű nép, egyszerű embere. Az egészséges lelkekben ott van minden, aminek ott kell lennie.

Idáig jutottam a számvetéseben, amikor hallottam, hogy az öreg férfi utánam kiált:
-Isten áldja magát! Boldog Karácsonyt és kitartást!

Visszanéztem és elmosolyodtam. Ekkor jöttem rá, hogy a hite miatt ő a különb, ő a gazdagabb nálamnál…

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük