KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Zelenszkijt Argentínából a Fehér Házba rendelték

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök december 12-én látogatást tesz az Egyesült Államokban. A Fehér Ház közlése szerint találkozik Joe Bidennel, aki a meghívást küldte.

“A washingtoni megbeszélések kulcsfontosságú témái között szerepel majd az Ukrajna és az Egyesült Államok közötti védelmi együttműködés folytatása, különösen a fegyverek és légvédelmi rendszerek gyártására irányuló közös projektek, valamint a két állam erőfeszítéseinek összehangolása a jövő évben” – áll a vasárnapi közleményben.

Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtószóvivője közleményben erősítette meg Zelenszkij látogatását, mondván, hogy a találkozó célja, hogy “aláhúzza az Egyesült Államok rendíthetetlen elkötelezettségét Ukrajna népének támogatása mellett, amely megvédi magát Oroszország brutális inváziójával szemben”. Az ország “sürgős szükségleteit” fogják megvitatni, “mivel Oroszország fokozza rakéta- és dróncsapásait” – közölte Washington.

Vasárnap Zelenszkij Argentínába látogatott, hogy gratuláljon az újonnan megválasztott liberális elnöknek, Javier Mileinek a beiktatásához. Ez volt az első alkalom, hogy az ukrán Latin-Amerikába látogatott az Oroszországgal folytatott háború 2022-es kezdete óta. Milei beiktatását arra is felhasználta, hogy elbeszélgessen az esemény másik vendégével, Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, aki a Kijevnek szánt uniós segélycsomag útjában áll.

Zelenszkij legutóbbi washingtoni látogatására három hónappal azután kerül sor, hogy legutóbb Bidennel találkozott a Fehér Házban. A megbeszélések során az amerikai vezető megismételte ígéretét, hogy továbbra is katonai és gazdasági segítséget nyújt Ukrajnának az Oroszországgal folytatott konfliktusban, “ameddig csak szükséges”.

Biden azonban azóta is küszködik azért, hogy a kongresszus jóváhagyja az általa Ukrajnának javasolt 60 milliárd dolláros segélycsomagot. Egyre több republikánus törvényhozó ellenzi a Kijevnek nyújtott további támogatást, arra hivatkozva, hogy a kijevi rezsim az egyik legkorruptabb a világon és Washington csupán meghosszabbítja az ukrajnai harcokat anélkül, hogy világos stratégiája lenne a konfliktus lezárására.

Ez is érdekelheti:  Von der Leyen kristálytisztán megmondta, egy nép van, egy birodalom és egy vezér – a V4-nek meg vége

Az amerikai szenátus republikánus képviselői szerdán megszavazták, hogy blokkolják a 110,5 milliárd dolláros törvényjavaslatot, amely Ukrajnának és Izraelnek nyújtott támogatást is tartalmazott. A szenátusi szavazás napján Zelenszkij a tervek szerint a szenátorok zárt ajtók mögött tartott ülésen beszélt volna, de az utolsó pillanatban lemondta videós megjelenését.

Orosz Hírek

Kiemelt kép: archív / Joe Biden amerikai elnök 2022. december 21-én, a Fehér Házban, Washingtonban köszönti Volodimir Zelenszkijt, Ukrajna elnökét. © Drew Angerer/Getty Images

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük