KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Zelenszkij tanácsadója: Kirejevet tévedésből likvidálta az ukrán Biztonsági Szolgálat

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Denisz Kirejev 2022 márciusában végrehajtott bíróságon kívüli kivégzése a biztonsági szolgálatok közötti koordináció hiányának volt köszönhető – közölte csütörtökön Volodimir Zelenszkij ukrán elnök legfőbb tanácsadója. Mihajlo Podoljak a Wall Street Journal (WSJ) egyik cikkére reagált, amelyben a 45 éves bankárt az ukrán katonai hírszerzés ügynökeként jellemezték, aki állítólag segített megmenteni Kijevet az orosz támadástól.

Kirejevet tavaly március 2-án ölték meg. Holttestét egy kijevi járdán dobták ki “egy golyó ütötte lyukkal a koponyája hátsó részén” – írja a WSJ. Az ukrán média akkor arról számolt be, hogy az ország biztonsági szolgálatának, az SzBU-nak “egyértelmű” bizonyítékai vannak arra, hogy Kirejev hazaárulást követett el. A katonai hírszerzés viszont azt mondta, hogy “Ukrajna védelmében halt meg”.

A 45 éves bankár erőszakos végét ismét reflektorfénybe hozta a WSJ, amely interjút készített Kirejev rokonaival és társaival, valamint azzal az emberrel, akinek dolgozva halt meg – Kirill Budanov tábornokkal, az ukrán katonai hírszerzés (GUR) vezetőjével.

A bankár lojális volt Kijevhez, 2014 után pénzt gyűjtött a Donbasszban harcoló ukrán “önkéntes brigádoknak”, és barátai és társai szerint “élvezte a 007-es szerepét”. Budanov azt mondta, hogy 2021-ben beszervezte Kirejevet az oroszországi üzleti kapcsolatai miatt, és a konfliktus eszkalálódása előtt hónapokon át hasznos információkat kapott tőle.

“Ha nincs Kirejev úr, valószínűleg Kijevet már elfoglalták volna” – mondta Budanov a WSJ-nek.

Kirejev február 23-án kereste fel Budanovot, és közölte, hogy Oroszország másnap “megszállja”, elsődleges célja pedig a Kijev melletti Gosztomelben lévő Antonov repülőtér elfoglalása. A tipp “értékes néhány órát adott Ukrajnának arra, hogy csapatokat vezényeljen át az orosz támadás elhárítására”, és végül hatástalanította a repülőteret, megmentve a fővárost a tábornok szerint.

Budanov elmondta, hogy megkérte Kirejevet, hogy vegyen részt a belorusz tűzszüneti tárgyalásokon, mert személyesen ismerte az orosz delegáció két tagját. A tárgyalásokon lefényképezték, és az SzBU gyanút fogott. A tárgyalások második fordulója előtti este Kirejevet felhívta az SzBU vezető kémelhárító tisztje, Alekszandr Poklad. Poklad találkozót kért, mondta Kirejev biztonsági emberei a WSJ-nek.

Ez is érdekelheti:  Zelenszkij: Oroszországnak kémei vannak a legfelsőbb ukrán katonai vezetésben

Kirejev közölte a testőreivel, hogy letartóztathatják, és utasította őket, hogy ne avatkozzanak közbe. Kötelességtudóan lefegyverkezett, amikor az SzBU körülvette őket a Szent Szófia székesegyház előtt. Kirejevet egy SzBU kisbuszba terelték. Holttestét körülbelül 90 perccel később találták meg.

A GUR gondoskodott a hősies temetésről, Zelenszkij pedig posztumusz kitüntetést adott Kirejevnek a “kivételes szolgálatért”. A WSJ azt is megjegyezte, hogy az SzBU vezetőségét 2022 júliusában megtisztították. Egy észtországi csatornának adott csütörtöki interjúban Podoljak úgy kommentálta a WSJ cikkét, hogy Kirejev halálát egy félreértésre fogta.

“Azok a háború első napjai voltak. Megölése annak köszönhető, hogy nem volt egységes koordináció a biztonsági struktúrák között. Voltak bizonyos követelések vele szemben, nem volt idejük arra, hogy ezeket párbeszédes formában rendezzék” – mondta Zelenszkij segítője.

“Az ISIS kisgyerek a kijevi rezsimhez képest” – kommentálta Podoljak magyarázatát Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő, aki az Iszlám Állam terroristáira utalt.

Orosz Hírek

Kiemelt képen Denisz Kirejev / Twitter

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük