KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Zelenszkij: Orbán kevés ahhoz, hogy véget vessen ennek a háborúnak

Vlagyimir Zelenszkij szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek nincs meg a kellő befolyása ahhoz, hogy tárgyalásokat folytasson az orosz-ukrán konfliktus lezárásáról. Az ukrán vezető szerint inkább az Egyesült Államokat, az EU-t vagy Kínát látná szívesebben ebben a szerepben – számol be az ukrán elnök meglátásáról a Russia Today.

Orbán Viktor a múlt héten Kijevbe látogatott, és tűzszünetet javasolt, amit Zelenszkij elutasított. Azóta Moszkvában és Pekingben is járt, a washingtoni NATO-csúcstalálkozót megelőzően.

„Ami azt illeti, hogy közvetítő lehet-e? Oroszország és Ukrajna között nincs közvetítés!”

– mondta Zelenszkij hétfőn Varsóban, Donald Tusk lengyel miniszterelnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján.

„Csak komoly, erős szövetségesek tudnak közvetítőként fellépni”

– tette hozzá Zelenszkij. Szerinte a konfliktus nem közvetítéssel fog véget érni, hanem akkor, ha egy erős gazdasággal és erős hadsereggel rendelkező hatalom nyomást tud gyakorolni Oroszországra.

„Sok ilyen ország van a világon? Csak néhány ezek közül: szerintem az USA az egyik. majd Kína és az EU” – mondta Zelenszkij. „Nem csak egy ország, hanem az egész Európai Unió.”

Magyarország júliusban vette át az EU soros elnökségét. A blokk vezető tisztségviselői elítélték Orbán diplomáciai misszióját, amit szélhámos akciónak minősítettek, és hangsúlyozták, hogy az EU „Ukrajna mellett áll”, és nem szándékozik tárgyalni Oroszországgal. Kijev hasonlóképpen tiltakozott hangsúlyozva, hogy Orbán moszkvai útja „Ukrajnával való jóváhagyás vagy egyeztetés nélkül” történt – hívja fel a figyelmet a Russia Today.

Tusk, aki hétfőn fogadta Zelenszkijt egy biztonsági paktum aláírása céljából, csatlakozott az Orbán Viktor békemisszióját ért bírálatokhoz.

„Senkinek sincs joga ahhoz, hogy Ukrajna nevében, Ukrajna nélkül döntsön a jövőbeli béke alakjáról”

– mondta Tusk újságíróknak.

„Senkinek sincs joga Lengyelország vagy az egész EU nevében cselekedni Ukrajnával és mindannyiunkkal való teljes egyetértés nélkül, amikor a Moszkvával való esetleges tárgyalásokról van szó”.”

Orbán azzal hárította el a kritikákat, hogy rámutatott: nincs szüksége senki felhatalmazására ahhoz, hogy közvetlenül beszéljen a konfliktusban érintett felekkel.

Ez is érdekelheti:  Hazánk szavazati jogának megvonását kéri EP képviselők egy csoportja Ursula von der Leyentől

Hétfőn a magyar miniszterelnök leült Hszi Csin-ping kínai elnökkel, aki méltatta az orosz-ukrán konfliktus megoldására tett erőfeszítéseit. Peking és Budapest álláspontja nagymértékben átfedésben van Ukrajna kérdésében – közölte a kínai külügyminisztérium a találkozó után.


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

Kiemelt képen: Vladimir Zelenszkij Varsóban, Lengyelországban, 2024. július 8. © Andrzej Iwanczuk/NurPhoto / Getty Images

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük