A Nemzet Zászlója az Andrássy Úton - Drábik János gondolatai a rendezvényről

KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Zelenszkij lesz a legnagyobb hadúr? – Hetymanná választanák az ukrán elnököt

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
Amikor azt hinnénk, hogy már mindent láttunk, Kijev lapot húz huszonegyre. Az ukránok ugyanis petíciót indítottak, hogy hetymanná válasszák az ukrán elnököt, tanácsadóját, Oresztij Aresztovicsot pedig nevezzék ki atamánná. A hetymani kinevezés egyébként teljhatalmat adna Zelenszkijnek, bár tekintve, hogy az ellenzéki pártokat már betiltotta, tulajdonképpen csak kozmetikai jelentőséggel bírna. Ha pedig valaki azt hinné, hogy mindez csupán egy túlbuzgó nacionalista rajongó ötlete, el kell keserítsük: a petíció az ukrán elnöki hivatal hivatalos oldalán jelent meg.

A tizenhatodik században a zaporizsjai kozákok a mindenkori lengyel király személyes hadseregeként funkcionáltak. Vezetőjük a hetyman volt, aki élet-halál uraként vezethette a Szicset, később Báthory István a doni kozákok mintájára atamánokat jelölt ki a „szicsovikok” élére, akik hasonló, de korlátozottabb jogkörrel rendelkeztek. Ezeket a címeket elevenítené fel az ukrán elnök. Megjelent ugyanis egy petíció az elnöki hivatal oldalán, amelyben azt követelik, hogy Zelenszkijt nevezzék ki minden ukránok hetymanává, tanácsadója, a magyarul hirtelen megtanuló Oresztij Aresztovics pedig atamánként segítse a hős ukrán népvezér munkáját. A kezdeményezéshez a weboldal szerint eddig harmincnyolcezren csatlakoztak.

Ez tehát a liberálisok által megálmodott mintademokrácia, ahol röviddel azután, hogy betiltottak minden ellenzéki pártot, egy hadurat emelnének a legfelsőbb hatalomba. (Itt megjegyznénk, hogy a mintát nem vetnénk el teljesen, ha Doktorminiszterelnökurat megkoronázzuk, Báthory mintájára akár ki is nevezheti az új ukrán hetymant, bár mi inkább Henagyij Moszkal kárpátaljai ex-kormányzót javasolnánk). Mindazonáltal arra még kíváncsiak lennénk, hogy a jelenleg az oroszok oldalán harcoló doni kozákok mit szólnak a lépéshez? Ennyit a történelem végéről, visszakanyarodtunk a cárok, kozák hadurak és hanyatló nyugati birodalmak korához.

Pesti Srácok

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: