KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Zelenszkij Irán népéhez fordult a kamikaze drónok miatt

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök legújabb videóüzenetében arra kérte az iráni lakosságot, hogy ne legyenek bűnrészesek egy véres orosz háborúban, amelyben iráni önmegsemmisítő drónokat használ ukrán civilek megölésére.

„Egy egyszerű kérdés teszek fel: miért lennének önök cinkosok az orosz terrorban, miért állnak a gonosz állam oldalán? A világ látja, mi történik, és mindenki láthatja ezt Iránban is”

– fogalmazott az államfő.

Zelenszkij kiemelte, hogy bár az ukránok megtanulták megsemmisíteni az Irán által Oroszországnak átadott kamikaze drónok nagy részét, még mindig vannak találatok és áldozatok.

„Miért lenne szükségük önöknek, iráni anyáknak ás apáknak arra, hogy egy iráni drón megöljön egy várandós ukrán nőt a férjével az otthonukban, hogy Sahid drónt találjon el egy iskolai kollégiumot, amelyben emberek halnak meg, a mentést végzők életét pedig egy a második Sahid drón oltja ki? Miért kellenek ezek a cinikus gyilkosságok Iránnak? Mit nyernek ezzel maguk Teheránban vagy Irán bármely más városában?”

– folytatta az elnök.

Hangsúlyozta, hogy az agresszor Oroszország támogatásával Irán csak még jobban elszigetelődik a világtól és még több problémája lesz.

„Ez Oroszország részéről egy gyarmatosító háború egy szomszédos nemzet ellen. Irán népe egészen másképp élhetne, ha nem állnának egy oldalra olyan gonoszsággal, mint az orosz agresszió. Az önök Sahid drónjai, amelyek minden éjjel terrorizálják Ukrajnát, csak azt jelentik, hogy Irán népe egyre inkább a történelem sötét oldalára kerül”

– zárta üzenetét Zelenszkij.

Csütörtökre virradóan Oroszország megint több hullámban indított dróntámadásokat Ukrajna több települése, köztük a főváros Kijev ellen.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója egy sajtónyilatkozatban kijelentette, hogy az ukrán ellentámadás már több napja tart. Később a Twitteren hozzátette, hogy az ellentámadás nem olyan esemény, amely „egy adott nap egy adott órájában” kezdődhet el. Szavai szerint az ellentámadás az ukrán határ mintegy 1500 kilométeres szakaszán zajlik intenzív harci cselekmények formájában. „Nem akarunk csapást mérni orosz területekre, a nyugat által biztosított fegyvereket arra használjuk, hogy megsemmisítsük az orosz állásokat a Moszkva által megszállt ukrajnai területeken, beleértve a Donyec-medencét és a Krím-félszigetet is” – emelte ki. Megjegyezte, hogy Ukrajnának vannak nagy hatótávolságú Storm Shadow típusú rakétái, Leopard harckocsijai, Franciaország és Olaszország által biztosított rakétaelhárító rendszerei, az F-16-os vadászgépek pedig lehetővé teszik majd a légtér lezárását Ukrajna fölött.

Ez is érdekelheti:  Moszkva: A „Zelenszkij-rezsim” tárgyalásképtelen

Hanna Maljar ukrán védelmi miniszter a Telegramon arról írt, hogy a Donyeck megyei Bahmut peremvidékén a Wagner orosz zsoldoscsoport fegyvereseit felváltották az orosz reguláris hadsereg alakulatai, bent a városban viszont még vannak Wagner-zsoldosok. Kiemelte, hogy az ukrán csapatok változatlanul ellenőrzésük alatt tartják Bahmut délnyugati részét. Hangsúlyozta még, hogy a harcok epicentruma továbbra is az ország keleti részében van: az orosz erők Donyeck megyében Bahmuton kívül Avgyijivka, Marjinka és Liman városok, valamint a Harkiv megyei Kupjanszk irányában próbálnak előrenyomulni. Avgyijivkánál és Marjinkánál az ukrán csapatok visszaverték az orosz erők minden támadóműveletét – tette hozzá a miniszterhelyettes.

Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője közölte, hogy csütörtökön Ukrajna visszakapott 106, Bahmutnál fogságba esett ukrán katonát. A katonai hírszerzés pedig arról számolt be, hogy két külföldi és egy ukrán katona holttestét kapta vissza Kijev az orosz oldaltól. Az ukrán nyilatkozatokban arról nincs szó, hány katonát adtak át cserébe Oroszországnak. Az Ukrajinszka Pravda hírportál jelentése szerint fogolycserével eddig 2430 ukrán, köztük 139 civil tért haza.

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük