KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Gulyás Gergely: Magyarország elutasítja a rezsicsökkentés kivezetésének brüsszeli ötletét

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Csütörtökön délután újra sajtótájékoztatón lépett a nyilvánosság elé Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszer.

A sajtótájékoztató kezdetén a kormányszóvivő bejelentette, szerdán nem ülésezett a kormány, ugyanakkor a költségvetés témája Kormányinfót érdemel, amelyen ezúttal részt vesz Varga Mihály is.

A pénzügyminiszter bejelentette, a Költségvetési Tanács már véleményezte is a jövő évi költségvetés tervezetét, amely a kormány szándéka szerint megvédi a családokat, a munkahelyeket és a nyugdíjakat. A jövő évi egy védelmi költségvetés, mondta a miniszter, aki hangsúlyozta: a cél a korábban elért célok védelme. Megerősödik majd a Honvédelmi Alap, megmaradnak a családvédelmi kedvezmények és biztosítják a rezsivédelmi alap forrásait is, ahogyan továbbra is garantálják a teljes egészében visszaépített 13. havi nyugdíj folyósítását. A kormány tovább erősíti a honvédelmi erőket is, tette hozzá.

Megvédik a rezsicsökkentést

Varga Mihály hangsúlyozta: a kormány célja továbbra is az, hogy Magyarország kimaradjon a háborúból. Mint mondta, az elhibázott brüsszeli szankciós politika hatására az egész kontinensen magasak a rezsiárak, a magyar családok azonban a legalacsonyabb rezsiárakat fizetik. Ennek fenntartása érdekében az extraprofit-adókból továbbra is fenntartják a rezsivédelmi alapot és annak bevételi oldalát.

Varga értékelése szerint a költségvetés 2022-ben is jól teljesített, az idei cél pedig továbbra is a növekedés megtartása. Idén 1,5%-os, a jövő évben 4% körüli növekedést tűz ki célul a kormányzat. A tárcavezető hozzátette: a célok elérését nehezíti a szankciós politika és maga a háború. A jövő évi költségvetést 2,9%-os hiánnyal kalkulálja a kabinet.

A miniszter szerintcsökkenő pályára állhat az infláció, amely éves szinten 6% körülire mérséklődik, ez egyben a kabinet célkitűzése is. 255 milliárdos, a GDP 0,3%-át meghaladó központi tartalékkal is rendelkezik majd a jövő évi költségvetés, tette hozzá, amelyet az instabil gazdasági és geopolitikai környezettel indokolt. Mint mondta,

a családtámogatási rendszer megújítása mellett is több mint három és félszer több jut majd családtámogatásokra, mint 2010-ben. Hasonlóképpen biztosított a nyugdíjasok és a nyugdíjak védelme is.

Az a célunk, hogy Magyarország 2024-ben is védelmet tudjon biztosítani a családok, a munkahelyek, a nyugdíjak és a rezsivédelmi alap számára, összegezte az elmondottakat a pénzügyminiszter.

Ez is érdekelheti:  Ma lesz az év varázslatokkal teli, legrövidebb éjszakája

A kormány kitart amellett, hogy a tavaszi-nyári ülésszakon elfogadják a költségvetést, ellentétben a Költségvetési Tanács javaslatával – mondta egy kérdésre Varga Mihály. Hozzátette: fél évet tudnak így adni a családoknak, vállalatoknak hogy felkészüljenek a jövő évi költségvesére. A miniszter közölte: jövő kedden benyújtja a büdzsé tervezetét az Országgyűlésnek.

Gulyás Gergely miniszter a sajtótájékoztatón arról beszélt, Magyarország fontosnak tartja a költségvetési hiány mérséklésének célját, itthon a kormány még a választási évben is figyelt erre a célra és még válságos időkben is ragaszkodik hozzá.

Magyarország elutasítja a rezsicsökkentés kivezetésének brüsszeli ötletét, továbbra is életben marad a rezsicsökkentés,

jelentette be Gulyás Gergely. Reagált Johannes Hahn biztos szavaira is. Mint mondta, Magyarország még tárgyal a bizottsággal a helyreállítási alap és az uniós költségvetés tekintetében is, hazánk teljesítette az EB által szabott feltételeket. Júniusban, vagy legkésőbb július elején már számlákat is tudunk küldeni Brüsszelbe, húzta alá a miniszter. Optimizmusának adott hangot, hogy az országnak járó uniós források hamarosan megérkezhetnek.

Euró még nem lesz, az árstop marad

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely nyomatékosította: az Európai Parlamentnek nincs hatásköre arra vonatkozóan, hogy elvegye Magyarországtól a soros uniós elnökség feladatkörét. Mint mondta,

az Európai Parlamentnek ebbe épp akkora beleszólása van, mint az azeri parlamentnek, bár utóbbit nem akarja megsérteni ezzel a párhuzammal.

Nem tervezzük az euró bevezetését – mondta Varga Mihály, hozzátéve, hogy nincs is céldátum.

Az árstopokkal kapcsolatban folyamatosan monitorozzák  a helyzetet, az inflációtól függ, hogy mikor lehet majd kivezetni ezt az intézkedést.

A fővárosnak soha nem volt ennyi adóbevétele és ez csak növekedni fog – mondta a Varga Mihály a főváros hitelfelvétele kapcsán, amit emiatt érthetetlennek nevezett.

A pénzügyminiszter elmondta, hogy az extraprofitadót kivezetik 2024-től. A Mandiner kérdésére elmondta: azt, hogy kit hogyan érint majd ez az adóforma, később, a részletszabályokban részletezik majd. Hogy várható-e csökkentés, arra Varga íg reagált:

ez a kormány az adócsökkentések kormánya.

Gulyás Gergely a választási törvény módosítása kapcsán a Mandinernek megerősítette, hogy a héten elfogadott módosítás mellett még a tavaszi ülésszakon az Országgyűlés elé kerülhet a kampányfinanszírozást érintő módosító javaslat. Sőt, később az országgyűlési választókörzetek esetében is módosításra lesz majd szükség a népességarány-változások miatt.

Ez is érdekelheti:  Fokozódik a hőség, életbe lépett a vörös kód

A debreceni oltóanyaggyárról Varga Mihály elmondta: igaz, csúszás van a kivitelezésben, de folyamatban van a beruházás.

Mandiner

Kormányinfó (2023. május 25.):

https://www.facebook.com/watch/?v=598702515366483

Kiemelt képen: Gulyás Gergely / MTI/Kovács Tamás

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük