KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Zelenszkij és a béke: ezt válaszolta az ukrán elnök Ferenc pápának

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Matteo Zuppi bíboros, Ferenc pápa különmegbízottja Ukrajnába utazott, hogy az ukránoknak kedvező béke eléréséről tárgyaljon. A bíboros többek között tárgyalt Volodimir Zelenszkijjel, amiről az ukrán elnök számolt be Telegramon. Zelenszkij arról írt, hogy a megbeszélés során szó volt az ukrajnai helyzetről, valamint a humanitárius segítségnyújtásról is.

 

Ahogy korábbi vatikáni látogatása során, az elnök most is egyértelművé tette, Ukrajna örül, ha más államok erőfeszítést tesznek a békéért, de

„mivel a háború a mi területünkön folyik, a béke elérésének algoritmusa csak ukrán lehet”

– írta bejegyzésében, és hozzátette –

„csak a közös erőfeszítések, a diplomáciai elszigeteltség és az Oroszországra nehezedő nyomás befolyásolhatja az agresszort, és hozhat igazságos békét”.

Látogatása során a vatikáni bíboros Dmitro Lubinec ukrán emberi jogi biztossal is találkozott. Vele az az oroszok által a háború folyamán elhurcolt ukrán gyerekek hazatérésének ügyéről, illetve a fogva tartott civilek, köztük több katolikus hívő esetéről beszéltek.

Matteo Zuppi bíboros hétfőn érkezett az ukrán fővárosba azzal a céllal, hogy alaposan megismerje az ukrán vezetés álláspontját azzal kapcsolatban, hogyan képzelik el az igazságos béke megteremtését. A Kathpress katolikus hírügynökség jelentése szerint ellátogatott a Kijev melletti Bucsába, ahol az ukrán hatóságok szerint az orosz csapatok tavaly áprilisban meggyilkoltak mintegy négyszáz civilt. A bíboros felkereste azt a bucsai templomot, amelyben az ukránok által háborús bűntettnek minősített gyilkosságokat dokumentálták.

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: