KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Volt lengyel elnök: Magyarországnak és Lengyelországnak nincs helye az EU-ban

Lech Walesa volt lengyel elnök és Nobel-békedíjas író azt javasolta, hogy az Európai Uniónak fel kellene oszlatnia magát, hogy Lengyelország és Magyarország nélkül hozzon létre egy új szövetséget.

Az Interia lengyel portálnak adott interjújában, amelyet azzal kapcsolatban adott, hogy az Európai Bizottság végül jóváhagyta a Lengyelországra vonatkozó nemzeti újjáépítési tervet, Walesa, aki 1990 és 1995 között volt elnök, azt mondta, hogy több milliárd eurónyi beruházás Varsóba küldése az EU “kudarca” lenne. Véleménye szerint ezeket a pénzeket “úgyis ellopják”, ezért “jogállamiság nélkül nincs értelme eurómilliárdokat pazarolni”.

“Az Uniónak ahelyett, hogy kompromisszumot kötne Lengyelországgal, fel kellene oszlatnia magát, és pillanatokkal később egy új blokkot kellene létrehoznia Németország és Franciaország alapján, de Lengyelország és Magyarország nélkül”

– mondta.

Ha Lengyelország továbbra is csatlakozni akar az új unióhoz, érvelt Walesa, akkor “kötelezettségeket kell vállalniuk”.

A Szolidaritás szakszervezet alapítója és sokáig vezetője, aki a jelenlegi lengyel vezetéssel szembeni rendkívül kritikus álláspontjáról ismert, azt mondta, hogy országa “milliárdokat veszít néhány könnyelmű politikus miatt”.

Walesa azt állította, hogy azzal foglalatoskodik, hogy felszólítsa a többi országot, ne viselkedjenek úgy, mint a lengyelek, mivel szerinte honfitársai “semmibe vették a demokráciát, hatalomra engedték a populistákat”, és most nem tudják, “hogyan jussanak ki ebből”. A volt elnök támogatja, hogy a “könnyelmű politikusokat” megfosszák minden tőkéjüktől és vagyonuktól, hogy ki tudják fizetni “adósságukat” a nemzet felé.

A helyreállítási terv jóváhagyása, amelynek célja, hogy Lengyelország helyreállítsa a világjárvány sújtotta gazdaságát, megnyitja az utat a 23,9 milliárd eurónyi támogatás és 11,5 milliárd eurónyi hitel feloldásához. Sajtóértesülések szerint az Európai Bizottság döntését, hogy az EU és Lengyelország közötti feszültségek ellenére jóváhagyja a tervet, az indokolta, hogy Varsó kész támogatni az Oroszország elleni szankciókat, valamint az a segítség, amelyet Lengyelország nyújtott az ukrán menekültek millióinak.

Ez is érdekelheti:  A szlovén miniszterek részt vesznek a magyar EU-elnökség által szervezett budapesti találkozókon

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azonban egyértelművé tette, hogy Lengyelország csak akkor kap támogatást, ha elindítja igazságszolgáltatási rendszerének reformját. A Lengyelországnak nyújtott finanszírozás végső jóváhagyása az EU többi 26 tagállamának hatáskörébe tartozik.

Orosz Hírek

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük