KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Vlagyimir Putyin orosz elnök szombat esti sajtótájékoztatójának legfontosabb témái

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Vlagyimir Putyin orosz elnök szombat este sajtótájékoztatót tartott, amelyen a nemzetbiztonságtól kezdve a globális élelmiszerellátásig számos témát érintett.

Az eseményre a kétnapos Oroszország-Afrika csúcstalálkozó befejezése után került sor, amelyen közel 50 ország delegációi vettek részt.

Putyin újságírókkal folytatott megbeszélését azonban a Nyugattal az Ukrajna miatt fennálló feszültségek körüli kérdések uralták.

Moszkva készen áll „bármilyen forgatókönyvre” a NATO-val

Az ukrán konfliktus mellett ebben a hónapban több, nem halálos kimenetelű incidens történt a szíriai légtérben orosz repülőgépek és amerikai drónok között, amelyben mindkét fél egymást vádolta a veszélyes magatartásáért. Oroszország szeretné elkerülni a közvetlen fegyveres összecsapást a Nyugattal, de a legrosszabb forgatókönyveket is szem előtt tartja – mondta Putyin. „Ha valaki akarja – és ez nem mi vagyunk -, akkor készen állunk” – hangsúlyozta.

Putyin nem közvetlenül irányítja az ukrajnai hadműveletet

Az orosz vezető szerint főparancsnokként rendszeresen kap jelentéseket a frontvonal helyzetéről, és naponta többször is beszél legfőbb tábornokaival. Putyin hozzátette, hogy szükség esetén „különleges egységeket” is elérhet. Ugyanakkor „helytelen” lenne, ha az elnök beavatkozna a hadsereg munkájába, és közvetlenül kezdene parancsolgatni a csapatoknak – mondta.

Kijev kifogy a sorkatonákból

Az ukrán hadsereg nem csak a harctéren szenved súlyos veszteségeket, hanem létszámhiánnyal is küzd – érvelt Putyin. Elmondta, hogy az orosz hatóságok foglyok ejtése közben felfedezték, hogy Ukrajnának repülőgép-technikusokból álló „kialakított katonai egységei” vannak. „Mit árul el ez nekünk? Hogy a mozgósítási erőforrásaik kimerülőben vannak” – mondta az orosz vezető. Korábban megjegyezte, hogy a kijevi erők több tucatnyi nyugati harckocsit veszítettek el, köztük német gyártmányú Leopard 2 harckocsikat és az Egyesült Államok által szállított Bradley gyalogsági harcjárműveket.

A krími híd további védelmet kap a támadások ellen

A Krímet az orosz szárazfölddel összekötő híd körüli biztonságot megerősítik az e havi ukrán támadás nyomán, amelyben két ember meghalt és egy 14 éves lány megsebesült. Oroszország „megelőző csapásokkal” válaszolt azokra a helyszínekre, amelyeket a hidat célba vevő haditengerészeti drónok gyártására és szállítására használtak – magyarázta Putyin.

Oroszország fontosabb a globális élelmiszerellátás szempontjából, mint Ukrajna

Az ukrán gabona részesedése a világpiacokon kevesebb mint 5 százalék, míg az Oroszországból származó gabona részesedése több mint 20 százalék – mondta Putyin, hozzátéve, hogy az Ukrajnából exportált gabona mennyisége tovább fog csökkenni Kijev mozgósítási törekvései miatt. Oroszország a nemrégiben elutasította az Ukrajna és Oroszország közötti élelmiszer- és műtrágyaszállítások megkönnyítését célzó 2022-es megállapodás megújítását. Moszkva azóta azzal érvel, hogy a nyugati országok nem tartották be az alku rájuk eső részét.

Az EU államai továbbra is blokkolják a fejlődő országokba irányuló műtrágyaszállítmányokat

Putyin megjegyezte, hogy a balti államok kikötőiben még mindig feltartóztatják az orosz szállítmányokat. Moszkva kész ingyen szállítani a műtrágyát a rászoruló országoknak, de ezt megakadályozták. „Senki sem tudja megmagyarázni nekünk, hogy miért” – mondta. Az orosz vezető emlékeztetett arra, hogy tavaly 300 ezer tonna műtrágya kiszállítását akadályozták meg az Oroszországnak az uniós kikötőkből.


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen: Vlagyimir Putyin orosz elnök egy találkozón az oroszországi Strelnában 2023. július 29-én. © Aleksandr Kazakov / Sputnik

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: